Hlavní obsah

Poradna: Přeruší se čerpání dovolené, když náhle onemocním?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je čas letních prázdnin a většina zaměstnanců čerpá své dovolené. Co když na nich ale zaměstnance potká nenadálá nepříjemná událost, například v podobě nemoci či úrazu? Plyne mu dál dovolená, i když byl uznán dočasně práce neschopným? A není možné si část dovolené, po kterou byl nemocen, vybrat později?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V červenci letošního roku jsem odjel na plánovanou desetidenní dovolenou do Krkonoš. Už třetí den jsem se ale necítil dobře, a proto jsem šel k místnímu lékaři, který mi potvrdil, že mám angínu. Informoval jsem o tom svého zaměstnavatele a zažádal ho o přerušení dovolené. On mi ale tvrdí, že k přerušení dovolené nedošlo, protože jsem na horách zůstal. Přijde mi to však celé divné.

Dovolená

Dovolená je pracovní volno, kdy je zaměstnanci dán čas na uvolnění, odpočinek a jeho mimopracovní zájmy. Dovolená náleží každému zaměstnanci v pracovním poměru. Minimální výměra dovolené za kalendářní rok je 4 týdny, u zaměstnanců ve veřejné sféře poté činí 5 týdnů a u pedagogických a akademických pracovníků 8 týdnů. Pokud zaměstnanec pracuje pouze po část roku, jeho výměra dovolené se poměrně zkrátí.

Čerpání dovolené

Stanovit čerpání dovolené je právem a zároveň povinností zaměstnavatele. Ten určuje rozsah i termín dovolené. Dovolená by měla být určována podle předem vydaného písemného rozvrhu čerpání dovolené a zaměstnavatel musí při jeho tvorbě dbát oprávněných zájmů zaměstnance.

Přerušení čerpání dovolené

Dojde-li v průběhu čerpání dovolené k uznání zaměstnance za dočasně práce neschopného, musí o tomto stavu daný zaměstnanec bez zbytečného průtahu informovat svého zaměstnavatele. Čerpání dovolené nemocného zaměstnance se poté přerušuje. Toto nedávno uznal i Evropský soudní dvůr, stejně jako právo zaměstnance na pozdější čerpání dovolené v rozsahu, který odpovídá době, po kterou byl zaměstnanec na dovolené nemocen.

Čerpání dovolené při nemoci

V současné době se často stává, že zaměstnanci žádají o dovolenou v případech, kdy na kratší dobu onemocní. Motivem tohoto jednání bývá to, že první 3 pracovní dny nemoci nedostanou od zaměstnavatele žádnou náhradu mzdy, zatímco za čerpání dovolená ano. Přestože je tak potlačen účel dovolené, jedná se o dobrovolné rozhodnutí jednotlivých zaměstnanců a zaměstnavatel jim může vyhovět a čerpání dovolené umožnit. Z druhé strany však nelze zaměstnance k čerpání dovolené během jeho nemoci nutit ani mu čerpání dovolené nařizovat.

Shrnutí případu

Tím, že jste na dovolené onemocněl, došlo k přerušení jejího čerpání. O své nemoci musíte informovat svého zaměstnavatele, nemoc mu doložit příslušným dokladem od lékaře a on vám dny nemoci nesmí počítat jako vyčerpanou dovolenou. A to bez ohledu, zda jste na horách během své nemoci zůstal či nikoliv.

Odpovídali  Michal Peškar a Kateřina Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Úpravy pracovní doby pro rodiče

Je velice časté, že zaměstnanci pečující o malé děti potřebují upravit pracovní dobu tak, aby se mohli svým dětem dostatečně věnovat. Zákoník práce těmto...

Poradna: Více peněz při minimální mzdě

Právní předpisy se u nás mění často raketovou rychlostí. Některé změny jsou pro běžného člověka nepodstatné a mnohdy si jich ani nevšimne. To se však netýká...

Výběr článků

Načítám