Hlavní obsah

Nový česko-švýcarský projekt má pomoci zvýšit prestiž českých účetních

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědomí rizik spojených s výběrem účetního je v České republice velmi slabé. Účetní přitom tvoří obraz komerční úspěšnosti firem v očích veřejnosti, investorů i státu coby daňové autority.

Foto: Profimedia.cz

Povědomí podnikatelů a veřejnosti o účetní profesi má zvýšit nový česko-švýcarský projekt.

Článek

Případy pochybení nebo záměrné manipulace ze strany účetních jsou vlivem ekonomického poklesu stále častější. V konečném důsledku však za toto své konání nejsou účetní postižitelní. Odpovědnost za správnost účetnictví totiž ze zákona nesou přímo statutární orgány firem, tedy v řadě případů samotní podnikatelé.

Zvýšit povědomí o profesi

Povědomí podnikatelů a veřejnosti o účetní profesi má proto nyní zvýšit nový česko-švýcarský projekt. Společná aktivita vznikla za podpory Fondu partnerství - Programu švýcarsko-české spolupráce. Jeho realizátory jsou Komora certifikovaných účetních a švýcarský Spolek expertů v účetnictví a controllingu.

Přenést know-how do Česka

„Právní základ pro vzdělávání a certifikaci finančních profesionálů jsou v Česku a ve Švýcarsku velmi podobné. Jasný rozdíl je však díky povědomí o rizicích spojených se „špatnými účetními“ v prestiži a výhodách absolventů a držitelů certifikace při uplatnění na trhu práce nebo získávání zakázek. Náš projekt si proto klade za cíl zmapovat kroky, které vedly k dosažení vysoké prestiže účetních ve Švýcarsku a přenést toto know-how vhodným způsobem do českého prostředí,“ uvedla k projektu Dita Chrastilová, místopředsedkyně Komory certifikovaných účetních.

Dbají na aktuálnost vzdělání

Vědomí nezbytné kvalifikace a odbornosti na straně účetních a odborníků ve finančním řízení je ve Švýcarsku vysoké. „Jsme největším profesním svazem účetních a controllerů ve Švýcarsku a jako takoví dbáme na to, aby naše státem uznávané vzdělávací programy a doprovodná praxe byly vždy aktuální a odborně na výši. Nezkoušíme absolventy z otázek včerejška, ale z toho, co je důležité pro současnou praxi,“ uvedl k situaci ve Švýcarsku Herbert Mattle, prezident organizace veb.ch, Spolku expertů v účetnictví a controllingu.

Projekt odstartoval v květnu letošního roku a potrvá 17 měsíců. Zvýšeného povědomí o významu účetní profese má být dosaženo řadou vzájemných výměn informací, na studijních cestách ve Švýcarsku a v ČR a na konferencích a kulatých stolech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám