Hlavní obsah

Muž si nesmí nechat vousy přerůst přes hlavu

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je až zarážející jakým majoritním způsobem se u mužů podílí úprava vousů na jejich dobrém zařazení a upraveném vzhledu. Je to téměř symbol duševního zdraví. Vzhledem k tomu, že zanedbávání této mužské chlouby patří mezi výrazné projevy neupravenosti, podívejme se na to, jaké hranice jsou pro tuto oblast z hlediska obchodní etikety vymezeny.

Článek

Obchodní etiketa nedovoluje plnovous vyjma knírku a bradky v případě, že jsou upravené a pravidelně ošetřované na maximální délku půl centimetru. Třídenní porost je výrazem " uvolněné" nálady a k reprezentativnímu vzhledu se nehodí.

Do hladka oholená kůže vyzařuje upraveností a čistotou. Nespornou devizou je i to, že hladce oholená pokožka je pro ženy doslova magnetem. Zvláštní skupinu vytváří umělci - např. Salvátor Dalí nosil dlouhý knír stočený zásadně nahoru, což si ovšem jako výstřední umělec mohl dovolit. 

Jak na to?

Holit se lze pochopitelně pěnou ve spreji, ale kvalitativní rozdíl mezi pěnou a dobrým mýdlem na holení je přinejmenším stejný jako mezi šlehačkou ve spreji a čerstvou šlehačkou. Dlouhé působení pěny na tvrdé vousy usnadňuje jejich oholení, a proto se doporučuje používat mýdlo na holení v kelímku.

Vlasy drahých štětců na holení z pravé jezevčí srsti jsou mimořádně jemné a poddajné. Pokud zvolíte břitvu, pamatujte na to, že se musí před každým holením obtahovat. Na obtahování je nejlepší dlouhý kožený řemen, případně prostorově úspornější potěh. Pokud má někdo z holení namokro obavy, nemusí už dnes kvůli tomu nosit vousy, ale může si vybrat ze široké palety elektrických strojků.

Jak se správně holit namokro

Před vlastním holením je třeba vousy nahřát teplým ručníkem. Pokožka na obličeji se tím prokrví. Holící pěna vousy zjemní a usnadní jejich oholení. Jako první se začínají holit tváře. Břitvu je třeba vést zásadně ve směru růstu vousů. Jemným stiskem vedle nosních dírek se pokožka nad horním rtem správně vypne.

Oholit dolíček v bradě je umění. Nesmí v něm zůstat ani jeden chloupek. Pro zkušeného holiče to však není žádný problém. Po oholení se musí odstranit zbytky mýdla a pokožku poklepem vysušit. Je to svým způsobem vlastně důkladný peeling.            

Postřehy

Při holení namokro snižuje holící strojek oproti břitvě možnost pořezání. Nevýhodou měnitelných žiletek je to, že nové jsou velice ostré a člověk se může pořezat, zatímco po krátkém používání se ztupí a pokožku poškrábou. Malé říznutí, ke kterému může dojít i při sebevětší opatrnosti, se nejlépe zahojí potřením kamencem - síran hlinitodraselný působí nepatrně leptavě, zastavuje krvácení a obnovuje poškozené tkáně.

Zrcátko na holení je většinou oboustranné. Na jedné straně se člověk vidí v normální velikosti, na druhé straně s dvojnásobným zvětšením. Voda po holení (aftershave) slouží především jako dezinfekce po holení. Většina mužů ji však používá jako toaletní vodu (Eau de Toilette). Většina renomovaných značek vyrábí celé kosmetické řady, takže se nemusíte obávat nutnosti kombinovat jednu vůni v toaletní vodě s jinou vůní parfému. Této hrubé chyby se dopouštějí jen amatéři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám