Hlavní obsah

Zákony robotiky definované Asimovem dostávají reálné obrysy

Novinky, Asia News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské ministerstvo průmyslu plánuje vydat sadu bezpečnostních nařízení pro roboty nové generace, kteří budou vykonávat práci zdravotních sester, ostrahy či fungovat jako automatizovaná údržbová četa.

Článek

Sadu instrukcí, které mají za úkol minimalizovat možnost, že by robot svou činností poškodil člověka, budou muset výrobci implementovat do svých strojů.

Japonské úřady požadují kromě instalace nezbytných čidel, jenž brání případné srážce zařízení s lidmi, například používat pro výrobu "umělých sestřiček" také světlé a měkké materiály. Stroje musí být také vybaveni nouzovými vypínači.

Japonci doufají, že se jim pomocí inteligentních robotů podaří vyrovnat s následky stárnutí populace a jejím vymíráním. Ministerstvo průmyslu věří, že se sadu potřebných bezpečnostních nařízení podaří dokončit do konce roku.

Státní aparát zároveň určil speciální nezávislou skupinu, která bude testovat bezpečnostní robotické mechanizmy a v budoucnu vyšetřovat případy, ve kterých dojde ke kolizi stroje a člověka.

První zákony robotiky neschvalují či nehledají v současnosti pouze Japonci. "Chytré" stroje jsou postupně nasazovány také ve Spojených státech, Evropě a Jižní Koreji. Japonci doufají, že se jim podaří schválit takovou sadu bezpečnostních pravidel, která bude akceptovaná celosvětově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám