Hlavní obsah

Seznam.cz žádný hacker nenapadl

PRAHA

V pátek večer odvysílala TV Nova reportáž o tom, že Seznam.cz napadl neznámý hacker a odcizil několik desítek hesel ke službě Seznam Email. Podle portálu je tato informace nepravdivá. Seznam Email nikdo nenapadl a hesla uživatelů jsou bezpečná. Podle Seznamu byla napadena pouze špatně zabezpečená počítačová síť na střední škole, se kterou nemá Seznam.cz nic společného.

Článek

Vše podle Seznamu způsobil student střední školy, který zhruba před rokem využil špatně zabezpečené počítačové sítě ve škole, na které zachytil přístupová hesla osmi svých spolužáků. Použil k tomu metodu takzvaného "odposlouchávání", což je podobné odposlouchávání telefonu.

Že jde o hacknutí vnitřní sítě dokazuje záběr z reportáže. Na obrazovce je kromě jména a hesla čitelná IP adresa vnitřní sítě školy, která se ve veřejné síti internetu nedá použít.

Stejným způsobem je možné zachytit hesla k jakékoliv emailové službě. Napadena tedy byla počítačová síť na střední škole a nikoliv portál Seznam.cz, jak tvrdí reportáž TV Nova.

Nova tvrdí, že vycházela především z vyjádření Seznamu. "Dal nám vyjádření, z něhož bylo evidentní, že ke krádeži došlo," řekl Novinkám ředitel zpravodajství Tv Nova Martin Ondráček.

Nova ve své reportáži zveřejnila rozhovor s údajnou postiženou. Podle Seznamu vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o zrežírovaný rozhovor se spolupracovnicí redakce, která postižená nebyla. To ale Tv Nova popírá.

"Kontaktoval jsem dva lidi, jejichž hesla byla zveřejněna, oba mi to potvrdili," řekl Novinkám autor reportáže Martin Krpač.

Odposlouchávání schránky se lze bránit

"Existuje způsob, jak se proti odposlouchávání bránit," říká šéf Seznamu Ivo Lukačovič. "Náš Email podporuje šifrování SSL. Pokud budete na Emailu používat důsledně zabezpečenou SSL verzi, bude vaše komunikace šifrovaná," vysvětlil Lukačovič.

"Odposlouchávání hesel postoupíme v pondělí Policii ČR a necháme na ní, jak věc posoudí," říká Lukačovič.

"Daleko větší dopad bude mít celá kauza na TV Nova, proti které zahájíme právní kroky. Podáme žalobu o náhradu škody a trestní oznámení za šíření poplašné zprávy," doplnil.

Jak schránku zabezpečit:

Pokud přistupujete ke své schránce na Seznamu z nějaké nedůvěryhodné sítě, lze použit takzvanou zabezpečenou verzi SSL.   Stačí, když na přihlašovací stránce www.email.cz, kliknete na odkaz "Zabezpečená verze SSL".

Ta uživatele přesměruje na zabezpečenou verzi služby, která již veškerou komunikaci šifruje. Příští týden portál umístí odkaz na SSL verzi Emailu přímo na hlavní stránku Seznamu.

To, že je komunikace bezpečná, se uživatel dozví podle toho, že v adresnim řádku je místo "http://" napsáno "https://". Písmeno "s" znamená secure.

Seznam Email je zdaleka nejpopulárnější emailovou schránkou na českém internetu. Svoji schránku tam mají více než tři milióny uživatelů. Seznam.cz se pravidelně umisťuje na předních místech v žebříku Czech TOP 100, nejobdivovanějších firem v ČR, a tři roky po sobě zvítězil v anketě jako nejdůvěryhodnější značka v kategorii Internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám