Hlavní obsah

RFID tagy mohou být infikovány virem

Holandští odborníci varovali před RFID tagy, tedy miniaturními mikročipy, které jsou užívány například k označování zboží, či kufrů na letištích, a brání tak jejich krádeži nebo napomáhají k identifikaci. Podle specialistů mohou být totiž současné RFID jednotky snadno napadeny počítačovými viry.

Článek

RFID aneb Radio Frequency Identification Device jsou transpondéry, které ke své činnosti nepotřebují vlastní elektrický pohon. RFID jsou totiž aktivovány externími RFID čtečkami pomocí rádiových vln.

V současnosti jsou RFID používány k identifikaci zavazadel na letištích, automatickému placení, objevují se v ski pasech, oblečení, ale také ve zvířatech, uvažuje se také o tom, že by se v budoucnu nasadily i k snadnější identifikaci lidí.

Každý z RFID čipů však obsahuje i malé množství paměti (až 1024 bitů), do které může být nahrán počítačový virus, míní specialisté z Armsterdam Free University. "Doufáme, že přesvědčíme experty o závažnosti tohoto problému," uvedli odborníci.

O RFID čipech se totiž dříve předpokládalo, že vzhledem k tak malému množství paměti, kterou obsahují, nemohou být nakaženy počítačovými viry. Lidé z Armsterdam Free University však na stránkách věnovaných RFID dokládají, že lze k nahrání zhoubného programu využít bezpečnostních děr v softwaru RFID čipů. Z nich se pak může program snadno rozšířit do dalších RFID jednotek a dokonce napadnout i celou RFID databázi.

Podle holandských expertů jsou tímto problémem ohroženy hlavně odbavovací haly na letištích. Může se totiž stát, že vir naruší celý RFID systém, dodali.     

Reklama

Výběr článků

Načítám