Hlavní obsah

Nejlepší smartphony na trhu

Novinky, zgl, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple minulý týden odhalila dva nové iPhony, které jsou prakticky ve všech ohledech lepší než předchůdce. Jenže konkurence nikdy nespí a již nyní nabízí velmi zajímavé alternativy - nejlepší smartphony na trhu.

Apple iPhone 6 a 6 PlusVideo: Apple

 
Článek

Nové iPhony s pořadovým číslem šest se dočkaly jedné z nejzásadnějších změn designu v celé historii Applu. Ostře řezané hrany nahradily zaoblené linie. K tomu americký počítačový gigant nejspíše přistoupil také z praktických důvodů.

Kvůli větším displejům jsou iPhony 6 a 6 Plus větší do výšky i šířky. Zaoblené tvary by tak měly zajistit pohodlnější držení telefonu v ruce. K tomu bude dopomáhat také útlejší pas smartphonů. Applu se podařilo srazit tloušťku ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6, respektive na 7,1 mm v případě verze Plus.

Výrobce zapracoval kromě vyššího výkonu také na delší výdrži baterie. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne. Při běžném používání by se tak výdrž měla prodloužit proti stávajícímu modelu klidně i o několik hodin.

V prodeji ještě letos

Společnost Apple zatím oficiálně neprozradila, kdy se v Česku začnou prodávat nové iPhony a jaká bude jejich cena. Ve vybraných státech se však začaly prodávat už v pátek, ve zbytku světa by pak měly být dostupné ještě před Vánocemi.

První tuzemští prodejci však i přesto nabízejí modely 6 a 6 Plus v rámci předobjednávky. Ceny menší šestky s kapacitou 16 GB startují na 19 990 Kč, 128GB variantu si však někteří prodejci cení na více než 37 000 Kč.

Až na 37 000 Kč se šplhají ceny také 128GB verze většího iPhonu 6 Plus. Jeho základní 16GB varianta se pak prodává od 22 000 Kč. Rozdíly v cenách jsou však propastné. V některých obchodech tak klidně tentýž přístroj můžete sehnat o několik tisíc levněji nebo naopak dráž.

Apple iPhone 6 a 6 Plus: větší a největší

Nové iPhony jsou největšími chytrými telefony, jaké kdy společnost Apple vyrobila. Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Druhá novinka nese název iPhone 6 Plus a je vybavena 5,5palcovým displejem.

Foto: archív výrobce

Zleva iPhone 6 a iPhone 6 Plus

Změnu rozměrů displeje přitom zesnulý zakladatel a hlavní vizionář firmy Steve Jobs vždy odmítal. Na druhou stranu se Apple díky tomuto kroku více přibližuje konkurenci a nabízí daleko jemnější displej. Menší model se pochlubí rozlišením 1334 x 750 bodů a větší 1920 x 1080 pixelů.

Pracovní tempo bude u obou modelů udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému modelu až o 25 % vyšší výkon. Přesto se podařilo výdrž prodloužit o několik hodin. Vylepšení se dočkaly také fotoaparáty.

Nové osmimegapixelové senzory mají podle Applu nabízet především citelně věrnější podání barev. Šestka však disponuje pouze digitální stabilizací, zatímco větší plusko už má optickou. Světelnost objektivů dosahuje hodnoty f/2.2.

  • Klady: jemnější displeje, kvalitnější fotoaparáty
  • Zápory: na českém trhu se objevují i nelokalizované přístroje
  • Cena: od 20 000 Kč

Xiaomi Mi4: láká atraktivní cenou

Xiaomi Mi4 se snaží konkurovat těm nejlepším strojům na trhu. Zákazníky se snaží nalákat především atraktivní cenou. Zatímco zmiňované přístroje se při svém uvedení na trh prodávaly za více než 15 000 korun, čínská novinka se prodává od 10 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi4

A výbava je s ohledem na nabízenou cenu skutečně skvělá. Základem novinky je čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz, který je doplněn o 3 GB operační paměti.

Čínský smartphone nabídne displej s úhlopříčkou pět palců a s rozlišením 1920 x 1080 bodů (1080p). Xiaomi Mi4 pracuje pod operačním systémem Android.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: na tuzemském trhu se prodávají modely bez české lokalizace
  • Cena: 10 000 Kč

HTC One M8: když dva fotoaparáty nestačí

Základem smartphonu HTC One M8 je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,3 GHz a 2 GB operační paměti. Dotykový displej má rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů při úhlopříčce pět palců. Proti poškození je chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass třetí generace. To používá i řada konkurenčních výrobců.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

HTC One sází především na multimediální výbavu. Kromě kvalitních stereofonních reproduktorů totiž telefon nabídne hned tři fotoaparáty. Jeden pětimegapixelový je umístěn tradičně nad displejem a slouží pro videohovory, další dva jsou pak na zadní straně. Neslouží však k natáčení 3D videa, jako tomu bylo u jednoho z předchozích smartphonů od HTC, nýbrž pro kvalitnější snímky.

V praxi by měl druhý fotoaparát pomoci například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí, nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji. Už zkraje příštího roku by se však měl na pultech obchodů objevit novější a výkonnější model.

  • Klady: duální fotoaparát
  • Zápory: čeká se příchod nové generace
  • Cena: 12 000 Kč

Samsung Galaxy Note 4: sází na špičkový výkon

Displej nového phabletu od společnosti Samsung nabídne úhlopříčku 5,7 palce a rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Ovládat jej půjde stejně jako u předchozích generací kromě dotyků také speciálním perem - tzv. stylusem, který bude stejně jako u všech předchozích generací součástí balení.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

V prodeji se objeví dvě výkonnostní verze. Jedna nabídne čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, druhá osmijádrový čip, jehož čtyři jádra budou udávat pracovní tempo na frekvenci 1,9 GHz a zbylá čtyři na 1,3 GHz. V obou případech se operační paměť pochlubí kapacitou 3 GB.

Ve výbavě čtyřky nechybí ani 16megapixelový fotoaparát na zadní straně phabletu. Pro videokonference pak slouží druhý objektiv vpředu, který je doplněn o 3,7megapixelový snímač. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 32 GB a je možné ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: špičkový výkon
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 21 500 Kč

Motorola Moto X: za málo peněz hodně muziky

Motorola Moto X je vybavena procesorem Qualcomm Snapdragon S4 Pro, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,7 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

Motorola Moto X

Displej má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů. Řada konkurenčních výrobců své vlajkové lodi vyzbrojila ještě jemnějšími dotykovými panely, což se ale na druhou stranu promítlo také do prodejní ceny přístrojů.

Model Moto X nabídne desetimegapixelový fotoaparát s bleskem, který zvládne nahrávat videa v rozlišení 1080p. Samozřejmostí jsou u přístroje, jenž pracuje pod operačním systémem Android 4.4 (KitKat), také bezdrátové technologie bluetooth, wi-fi či NFC.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: před Vánocemi bude pravděpodobně uveden nástupce
  • Cena: 9000 Kč

Nokia Lumia 930: elegance hraje prim

Základem smartphonu Nokia Lumia 930 je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,2 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 32GB úložným prostorem. Displej novinky má úhlopříčku rovných pět palců a rozlišení full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia 930

Novinka disponuje 20megapixelovým fotoaparátem, který je vybaven technologií Pureview. Ta by měla zajistit především obstojnou kvalitu momentek i za velmi špatných světelných podmínek.

Microsoft, kterýž nyní mobilní divizi Nokie vlastní, přidává řadu dalších lákadel. Mezi ty největší patří off-line navigace a mapové podklady celého světa, které výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům. Zaujmout se přístroj snaží také svým vzhledem. Kromě široké palety barevných kombinací v nabídce je to také bezešvý monobody design.

  • Klady: elegantní vzhled, mapy celého světa zadarmo
  • Zápory: platforma Windows nenabízí tolik programů jako konkurence
  • Cena: 11 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám