Hlavní obsah

Windows 10 stojí až 6500 Kč. Mohou být ale i zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft uvolnila ve středu celosvětově nový operační systém Windows 10. Stahovat jej mohou majitelé předchozích verzí zadarmo, cena nové licence se ale může v obchodech vyšplhat klidně i na více než 6000 korun.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Nárok na bezplatný upgrade mají lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. Na desítky zároveň budou moci přejít majitelé chytrých telefonů, které jsou vybaveny operačním systémem Windows 8.1.

U desktopové i mobilní verze systému je bezplatný upgrade možný pouze do července příštího roku, tedy během prvních 12 měsíců od uvedení na trh.

„Dnes začíná nová éra Windows. Windows 10 je od samého počátku jedinečným systémem, který vznikal s využitím zpětné vazby od více než pěti miliónů fanoušků. Windows 10 je dodávaný jako služba a nabízen jako bezplatný upgrade,“ uvedl šéf operačních systémů Microsoftu Terry Myerson.

Cena základní verze Home se prodává za 3000 Kč.

Pokud lidé nesplňují podmínky pro bezplatný upgrade, mohou Windows 10 zakoupit samozřejmě také v obchodech. Cena základní verze Windows 10 Home se v tuzemských obchodech pohybuje ve 32 i 64bitovém provedení okolo 3000 Kč.

Ceny vrcholné verze Windows 10 Professional se pak liší podle volby instalačního média. Za klasický DVD nosič zájemci zaplatí 4500 Kč, za USB flash disk pak ještě o dva tisíce více – tedy 6500 Kč.

Poběží i na pomalých počítačích

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Vývojáři navíc vyladili nový systém tak, že nijak nezvyšuje nároky na použitý hardware. Desítky poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Uzavřený ekosystém

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech. Microsoft navíc plánuje i podporu pro další speciální systémy – například pro vlastní holografické brýle.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což ve dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám