Hlavní obsah

Microsoft pohřbí Windows XP za půl roku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za šest měsíců společnost Microsoft definitivně ukončí podporu Windows XP. Přestože byl tento operační systém uveden na trh už v roce 2001, těší se stále velké popularitě. Podle dat analytické skupiny StatCounter je po Windows 7 druhou nejpoužívanější počítačovou platformou na světě - na svém počítači má xpéčka nainstalovaný každý pátý uživatel.

Článek

Podpora bude ukončena 8. dubna 2014, a to nejen pro Windows XP, ale také pro kancelářský balík Office 2003. V případě, že bude objevena chyba, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. Žádné záplaty totiž nebudou vývojáři již vydávány. Stejně tak už nebudou vycházet nové aktualizace ovladačů.

Podle analýzy Microsoftu se ukončení podpory bude týkat zhruba čtvrtiny tuzemských uživatelů v domácnostech, tedy přibližně 850 000 počítačů. Ještě více je zmiňovaný software od amerického softwarového giganta zastoupen v rámci firem, kde dosahuje 32% podílu (520 000 PC).

Bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým útokům prostřednictvím antivirových nástrojů.
Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client

„Není pravděpodobné, že do dubna 2014 klesne podíl systému Windows XP tak významně, aby se mu útočníci přestali věnovat. Naopak lze očekávat, že kvůli zpětné analýze aktualizací na podporované verze systémů Windows Vista, Windows 7 a 8 budou moci vytvořit nežádoucí software pro Windows XP, využívající zranitelnosti systému,” míní Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice.

„Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů,“ doplnil Křovák.

Pokud o podporu uživatelé nechtějí přijít, nezbývá jim než přejít na novější verzi Windows a Office. Řešením samozřejmě může být také použití konkurenčního softwaru, například operačních systémů Linux a Mac OS X či kancelářského balíku OpenOffice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám