Hlavní obsah

Požadavky EU ohledně internetových prohlížečů splníme, slíbil Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cernobbio

Americký softwarový gigant Microsoft je připraven představit opatření, která uklidní obavy Evropské unie z narušení konkurence na trhu prohlížečů. Prohlásil to o víkendu evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer

Článek

Uživatelé by podle dřívějšího nařízení měli mít možnost vybrat si z různých prohlížečů, některé firmy si však nedávno stěžovaly, že Microsoft brání výrobcům počítačů, aby instalovali konkurenční prohlížeče u jeho nadcházejícího operačního systému Windows 8.

"Ředitel Microsoftu Steve Ballmer mě při osobním rozhovoru ujistil, že okamžitě vše splní, bez ohledu na výsledky antimonopolního vyšetřování," prohlásil Almunia. Dodal, že on sám považuje tuto věc za "velmi, velmi vážný problém".

Foto: Novinky

Ballot screen

Microsoft se před třemi lety dohodl s EK, že nabídne uživatelům možnost výběru webového prohlížeče. Vyhnul se tak hrozící vysoké pokutě. Využívá k tomu takzvaný ballot screen (hlasovací obrazovku). Výběr internetového prohlížeče probíhá v prostředí jednoduchého okna, ve kterém je umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich je navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit. [celá zpráva]

Firefox už není českou jedničkou

Internetový prohlížeč Firefox se v posledních letech těšil v České republice velké popularitě. Od konce roku 2008 byl nejpoužívanějším tuzemským prohlížečem s téměř 50% podílem. Ten se ale začal neustále snižovat už koncem loňského roku. A nyní jej dokonce z trůnu sesadil konkurenční Chrome.

Podle v srpnu uveřejněných statistik analytické skupiny StatCounter měl Chrome v červenci 32,61% podíl, zatímco Firefox na svém počítači používalo pouze 32,45 % Čechů. Ještě v červnu přitom statistikám kraloval Firefox (33,85 %) a Chrome byl až na druhém místě (29,28 %). [celá zpráva]

V červenci však EK otevřela nové šetření kvůli podezření, že Microsoft neplní své sliby. Současně EK vyšetřuje podezření, že Microsoft neposkytuje ve Windows 8 přístup k úplnému rozhraní pro programování aplikací (API) u některých prohlížečů, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám