Hlavní obsah

Slovenský červ napadá počítače po celém světě

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Počítačový červ s označením Win32/Zimuse se za několik dní rozšířil ze Slovenska po celém světě. Červ je nastražený na některých legitimních stránkách v podobě samorozbalovacího ZIP balíčku nebo jako IQ test program. Nejvíc počítačů je zasažených ve Spojených státech, na Slovensku, v Thajsku a Španělsku.

Foto: Novinky

Článek

Červ při splnění určitých podmínek přepíše začátky disků v počítači, čímž se data z nich stanou fakticky nedostupná, jejich obnova je velmi komplikovaná a vyžaduje specializovaný software nebo pomoc odborníka.

Červ se šíří prostřednictvím USB flash disků. Právě jeho schopnost šířit se pomocí vyměnitelného média způsobuje, že počet celosvětově infikovaných PC narůstá.

Podle agentury SITA existuje podezření, že červ byl původně určený k infikování počítačů příznivců motoklubu na slovenském Liptově, ale později unikl z této komunity. Agenturu SITA na problém upozornil Martin Baranovič ze společnosti ESET.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám