Hlavní obsah

Microsoft nabídl ke stažení speciální XP mód pro nejnovější Windows

Novinky, Miloslav Fišer

Mezi uživateli se operační systém Windows Vista nezapsal nejlépe. Podle názorů odborníků to bylo mimo jiné způsobeno také obavou z toho, že některé starší počítače nebudou s novým systémem kompatibilní. U nejnovějších Windows chce Microsoft podobným problémům předejít, a proto přichází se zajímavým řešením ve formě speciálního doplňku Windows XP Mode.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Speciální doplněk Windows XP Mode je určen především pro malé a střední podniky, ale také domácnosti, kterým by měl snadněji pomoci přejít na nejnovější operační systém Windows 7 a řešit případné problémy s kompatibilitou aplikací.

Díky novému módu bude možné ve Windows 7 spouštět starší programy prostřednictvím vizualizovaných XPček. Na rozdíl od Vist, ve kterých byl použit nepříliš povedený režim kompatibility, by tak měly jít bez problémů spouštět i starší programy, aniž by uživatel musel shánět jejich novější verze.

Testovací Release Candidate (RC) verze doplňku Windows XP Mode je kompatibilní s finálními verzemi operačních systémů Windows 7 Professional, Ultimate a Enterprise, které vstoupily do výroby letos v červenci. Stahovat je ji možné od úterý přímo ze stránek Microsoftu.

Windows 7 jsou hotové a vstupují do výroby

Nejnovější operační systém Windows 7 se na trhu oficiálně objeví 2. října 2009, české verze budou dostupné v obchodech od 31. října. Zákazníci využívající hromadné licence budou s finální verzí systému moci pracovat už v průběhu září.

Až do 20. srpna lze navíc ze stránek Microsoftu stahovat zdarma dostupnou verzi RC Windows 7, abyste si systém vyzkoušeli ještě před jeho případnou koupí. Testovat a hodnotit jej ve verzi RC bude možné až do konce února 2010, po tomto datu se začne systém každé dvě hodiny vypínat. [celá zpráva]

Co přinese Windows 7 nového
Dotykové ovládání
Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple. Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.
Jednodušší sdílení multimediálních dat
Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie. Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru. Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.
Rychlejší chod a vyšší výdrž notebooku
Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.
Vylepšení se dočkalo i malování
Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám