Hlavní obsah

MWC 2016: K mobilům se vrátíme. Žádné eso v rukávu zatím nemáme, přiznala Nokia

– Barcelona
Novinky, ort

Společnost Nokia se v dohledné době skutečně vrátí na trh s chytrými telefony, uvedl to šéf finského podniku Rajeev Suri na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC). Žádné eso z rukávu však Nokia v Barceloně zatím neukázala.

Foto: Reuters

Generální ředitel Nokie Rajeev Suri.

Článek

Suri se nechal již v polovině loňského roku slyšet, že smartphony Nokia se na pulty obchodů vrátí. A tato slova potvrdil i v Barceloně. Žádné přesné datum uvedení na trh však neprozradil.

„Zatím nemáme nic naplánovaného. Může se to stát letos, stejně jako v příštím roce nebo někdy později,“ prohlásil generální ředitel Nokie.

Značka Nokia má na hlavních trzích stále silnou pozici.
šéf Nokie Rajeev Suri

O tom, že nemá finský podnik zatím žádná další esa v rukávu, svědčí i fakt, že zatím nebyl oficiálně vybrán partner pro výrobu. Nokia totiž nebude chytré telefony již vyrábět sama, produkovány budou ve spolupráci s nějakou další společností – finská společnost hodlá poskytovat licence na svou značku. Tento obchodní model už vyzkoušela s tabletem N1, který s logem finské firmy vyrábí tchajwanský Foxconn. [celá zpráva]

„Myslím, že náš obchodní model je opravdu dobrý, značka Nokia má na hlavních trzích stále silnou pozici. Pokud výrobce nesplní naše očekávání, chceme být v pozici, kdy nad finálním výrobkem budeme mít kontrolu,“ dodal Suri.

Mobilní vrchol a pád

Na převzetí mobilní divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) se předloni v září dohodl Microsoft. Název Nokia však již nové přístroje od amerického počítačového giganta nevyužívají, místo toho nesou pouze označení Lumia.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů s dotykovým displejem.

Podle smlouvy s Microsoftem nesmí Nokia nabízet vlastní smartphony do konce letošního roku. Je tedy více než pravděpodobné, že na přelomu letošního a nadcházejícího roku se první smartphony s logem Nokia opět objeví na pultech obchodů, byť půjde „pouze“ o licencované přístroje.

Tři nové mobily?

Ještě před začátkem veletrhu se spekulovalo, zda Nokia právě v Barceloně nové telefony neukáže. Na přelomu ledna a února totiž finský výrobce vypustil do světa video, na kterém bylo vidět, jak si páni inženýři v Nokii představují blízkou budoucnost někdejšího mobilního gigantu.

Vize blízké budoucnosti v podání NokieVideo: Nokia

Na krátkém snímku se finský podnik pochopitelně kasá tím, že „spojuje objekty a data, aby byl každodenní život s internetem jednodušší“. Po prodeji mobilní divize se totiž firma věnuje právě návrhům a vývoji různých síťových systémů.

Od toaletního papíru až k mobilnímu vrcholu

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až do mobilního světa. Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. [celá zpráva]

Fanoušky mobilních technologií ale patrně zaujal nejvíce závěr videa. Na něm se totiž objevují celkem tři smartphony bez jakékoli značky, což dává prostor spekulacím. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám