Hlavní obsah

Po prodeji mobilní divize se Nokii daří, čtvrtletí zisk překonal očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská společnost Nokia vykázala ve druhém čtvrtletí čistý zisk 347 miliónů eur (9,4 miliardy Kč), což bylo více, než čekali analytici. Vyplývá to z čtvrtečního prohlášení firmy. Nokia je třetím největším výrobcem zařízení pro telekomunikační sítě a v dubnu oznámila, že se dohodla na převzetí konkurenční společnosti Alcatel-Lucent za 15,6 miliardy eur.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analytici očekávali zisk 209 miliónů eur. Loňské výsledky firmy nejsou příliš srovnatelné. Firma loni vykázala čistý zisk 2,51 miliardy eur, avšak díky zisku 3,2 miliardy eur z prodeje výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu. Bez tohoto zisku vykázala ztrátu 28 miliónů eur, avšak tyto údaje zahrnují i prodávané operace.

Celkové tržby se zvýšily o devět procent na 3,2 miliardy eur, hlavně díky vyššímu prodeji softwaru a poptávce po mobilních širokopásmových sítích. Provozní zisk stoupl na 508 miliónů eur z loňských 284 miliónů, napsal The Wall Street Journal.

Nokia zaspala na poli smartphonů

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji.

Minulý měsíc nicméně Nokia potvrdila, že má v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Sama však vyrábět smartphony už nebude, plánuje si na to najít partnera. [celá zpráva]

Od toaletního papíru až k mobilnímu vrcholu

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až do mobilního světa. Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. [celá zpráva]

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám