Hlavní obsah

Nejvíce stížností na rušení televizního signálu eviduje T-Mobile

Novinky, mif

Operátoři se v posledních měsících hojně soustředí na rozvoj rychlého mobilního internetu v Česku. Společně s tím ale musí řešit také problémy, sítě LTE totiž mohou v určitých případech rušit televizní signál. Počty stížností se pohybují ve stovkách, nejvíce jich přitom má T-Mobile.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco operátoři O2 a Vodafone na dotaz Novinek shodně uvedli, že evidují jen jednotky oprávněných stížností zákazníků, u T-Mobilu je to násobně více. „Evidujeme desítky stížností,“ řekla Novinkám Martina Kemrová, mluvčí T-Mobilu.

Podle informací Českých Radiokomunikací by se však tyto problémy měly týkat až 60 procent domácností v České republice. Řada z nich ale neví, že mají v oprávněných případech nárok na bezplatnou opravu a případné problémy řeší na vlastní pěst – výjezd technika a pořízení nových komponent hradí z vlastní kapsy. [celá zpráva]

Rychlý LTE internet ruší televizní vysílání. Lidé mají nárok na opravu zdarma Video: Novinky

„V případě, že televizní diváci mají pocit, že mobilní signál ruší televizní vysílání, mohou se obracet na ČTÚ. Technici v daném místě signál změří a ověří, zda opravdu dochází k rušení televizního signálu kvůli LTE a kterým operátorem,“ shodla se s ostatními operátory na správném přístupu k dané problematice mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Jak upozornila Lucie Jungmannová z tiskového oddělení O2, operátoři nové LTE stanice vždy před nasazením do ostrého provozu testují. „Každá LTE stanice běží dva měsíce ve zkušebním provozu, kdy se ověřuje případné ovlivňování okolních kmitočtových pásem,“ řekla Novinkám Jungmannová.

Budování LTE bude pokračovat ještě čtyři roky

Jak je tedy možné, že k rušení televizního příjmu přesto dochází? Problém je především v tom, že frekvence, na kterých v současnosti funguje rychlý LTE internet, byly dříve určeny pro televizní vysílání. Televizní přijímače a zesilovače jsou konstruovány pro příjem TV signálu do 862 MHz.

Foto: koláž Novinky.cz s využitím Českých Radiokomunikací

Jak funguje televizní vysílání a LTE sítě v Česku?

LTE sítě přitom fungují v pásmech od 791 do 821 MHz. Pásmo, které přímo sousedí s pozemním digitálním vysíláním (DVB-T) je tedy logicky ohroženo nejvíce. Jak ale ukazují zkušenosti operátorů, s rušením se mohou setkat lidé u základových stanic LTE u všech tří operátorů. Nejčastěji se tak stává ve vzdálenosti do 500 metrů od stanice.

Co dělat, když je televizní vysílání rušeno?

Rušení lidé mohou zaznamenat tak, že na jejich televizních přijímačích dochází k zamrzávání obrazu nebo k fragmentaci – rozpadu obrazu na kostičky. Případně může také docházet k úplné ztrátě obrazu nebo zvuku. Takto mohou být rušeny individuální antény pro příjem DVB-T, společné televizní antény i kabelová televize.

Lidé se s případnou žádostí o šetření mohou obrátit na příslušné oblastní pracoviště Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), kde rozhodnou o tom, zdali je stížnost oprávněná a souvisí se spuštěním LTE základových stanic.

ČTÚ na místě provede měření, aby zjistil, zda za rušení skutečně může vysílač LTE. Pokud se ukáže, že je stížnost oprávněná, celou věc začne řešit mobilní operátor. Ten zpravidla pošle do postižené oblasti smluvní firmu, která na náklady operátora opravu zajistí, například instalací jiné antény.

V případě neoprávněné stížnosti, kdy pozemní digitální vysílání není rušeno LTE sítěmi, řeší divák odstranění rušení na své vlastní náklady. Výjezd a měření ČTÚ ale hradit nemusí.

Návod, jak přesně postupovat v případě podezření na rušení DVB-T příjmu sítěmi LTE, naleznete na stránkách ČTÚ.

Mobilní operátoři budou ve výstavbě sítí LTE pokračovat ještě zhruba čtyři roky. Celkem jich má být v Česku více než 15 000, což může riziko rušení televizního příjmu v budoucnu ještě zvyšovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám