Hlavní obsah

První Čech má nový iPhone 6. Dlouhé čekání ve frontě se nekonalo

Novinky, mif

V noci ze čtvrtka na pátek se v Česku začaly oficiálně prodávat nové iPhony 6 od Applu. Jedním z vůbec prvních tuzemských zákazníků se stal Filip Šticha, který si v pražské prodejně amerického počítačového gigantu v Revoluční ulici koupil základní verzi šestky. Na rozdíl od zahraničních fanoušků nemusel díky systému předobjednávek ve frontě stát několik dní, aby se na něj dostalo.

Slavnostní zahájení prodeje nového iPhonu v ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

Když se v září začaly prodávat iPhony 6 v USA a dalších vybraných státech, před obchody Applu se tvořily nekonečné fronty zákazníků. Jen v německém Berlíně tehdy čekalo téměř tisíc lidí. Ti nejodvážnější strávili před branami obchodu šest nocí. [celá zpráva]

V Česku však byly před samotným prodejem minulý týden spuštěny předobjednávky. Většině zákazníků tak stačilo přijít pouze pár hodin před půlnocí, aby dostali pořadové číslo do fronty. V té pak nemuseli ani stát, stačilo přijít chvíli před půlnoční premiérou. To byl i případ prvního tuzemského šťastlivce, který stál před prodejnou pražského iStylu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Novinky

První šťastlivec Filip Šticha si koupil základní verzi šestky.

„Přišel jsem někdy okolo osmé večer a byl jsem tady zhruba do 20.45 hod., kdy jsem dostal pořadové číslo jedna. Vrátil jsem se domů a před prodejnu jsem pak opět přišel v jedenáct,“ řekl Novinkám Šticha.

Slavnostní prodej iPhonu zažil prý poprvé. „Koupil jsem si úplně základní 16GB verzi, protože mám i stejně velkou pětku a plně mi to dostačuje,“ konstatoval mladík s tím, že vlastní také další přístroje s logem nakousnutého jablka – MacBook Pro a iPad.

„Nejvíce mi na tom vyhovuje to, že telefon nepotřebuje vůbec žádnou údržbu, prostě funguje a nikdy ho nemusím vypínat, vždycky je připravený plnit to, co potřebuji,“ podotkl v narážce na konkurenční přístroje s operačním systém Android, které je pro správný chod nutné čas od času vypnout a zase zapnout.

Levnější, než se čekalo

Obě šestky jsou v Česku k dostání ve třech barevných provedeních – zlaté, stříbrné a vesmírné šedé. Za iPhone 6 s kapacitou 16 GB zájemci zaplatí 18 390 Kč, za 64 GB 21 190 Kč a za 128 GB 23 990 Kč. Větší verzi 6 Plus si americký počítačový gigant cení na 21 190 Kč v případě 16GB kapacity, na 23 990 Kč v případě 64GB a na 26 790 Kč v případě 128GB.

U operátorů jsou při podepsání smlouvy na dva nebo tři roky ceny ještě nižší. T-Mobile například základní verzi šestky nabízí od 16 699 Kč, za 128GB model pak zákazníci zaplatí 24 299 Kč. Apple iPhone 6 Plus zatím v nabídce tohoto operátora chybí.

Vodafone nabízí šestku od 13 777 Kč, zbytek z celkové ceny 17 377 Kč si pak vezme od zákazníka v 18 měsíčních splátkách po 200 Kč. Větší verze Plus pak po přičtení všech splátek vyjde na 19 777 Kč. Také konkurenční O2 vsadilo na systém splátek, 16GB iPhone 6 si je tak možné pořídit za 760 korun měsíčně.

Foto: archív výrobce

Oba nové iPhony vedle sebe

Ještě zkraje minulého týdne to ale podle nabídky některých tuzemských ochodů vypadalo, že oba jablečné smartphony budou citelně dražší. Menší šestka se nabízela v závislosti na kapacitě v ceně od 19 886 do 35 991 Kč. Ceny větší verze 6 Plus se pak pohybovaly mezi 22 921 Kč a 39 999 Kč.

Kromě České republiky je od pátku možné zakoupit nové iPhony 6 také v Grónsku, Polsku nebo například na Islandu a Maltě. V sousedním Slovensku budou jablečné smartphony však dostupné až o týden později, tedy 31. října.

V USA a dalších vybraných státech se začaly nové iPhony prodávat 19. září. Zájem byl větší než kdy předtím – za první dny se prodalo více než deset miliónů chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka. Díky tomu byly čtvrtletní příjmy Applu rekordní. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé čekali ve frontě v Berlíně a v Paříži na nový iPhone několik dníVideo: Reuters

Co umí nové iPhony 6 a 6 Plus

Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Druhá novinka nese název iPhone 6 Plus a je vybavena 5,5palcovým displejem. Menší model nabídne rozlišení 1334 x 750 obrazových bodů a větší 1920 x 1080 pixelů.

Pracovní tempo bude u obou modelů udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu až o 25 % vyšší výkon. Přesto se podařilo výdrž nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka prodloužit. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne.

Zcela nový je také design obou chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka. Je více zaoblený, díky čemuž by se přístroje měly dobře držet v ruce. Kvůli větší obrazovce nové telefony samozřejmě narostou do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6 a na 7,1 mm v případě verze Plus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám