Hlavní obsah

Operátoři pohřbívají levné tarify

Novinky, mif

V dubnu tomu byl rok, co operátoři představili neomezené mobilní tarify s cenou pod tisíc korun. Z celkového počtu 14 miliónů aktivních SIM karet je aktuálně využívají více než tři milióny lidí. Toto zvýhodnění s sebou nese ale i negativní důsledek, operátoři pohřbívají ty nejlevnější tarify. Telefónica už nenabízí O2 Zero, Vodafone zdražuje tarif Odepiš.

Foto: Profimedia.cz

Neomezené tarify odsunuly levné paušální nabídky na druhou kolej.

Článek

Nejlevnější mobilní tarif nazývaný O2 Zero nabízela už od roku 2009 Telefónica. Zákazníci za něj nemuseli platit ani korunu, samozřejmě za tuto cenu nedostali žádné nadstandardní výhody – volné minuty ani SMS zprávy.

Na vyúčtování se pak objevily pouze služby, které zákazník skutečně využil. V podstatě tedy tento paušální tarif fungoval podobně jako předplacené karty, jen uživatelé nemuseli neustále myslet na to, zda mají dobitý kredit.

Nově se ale v ceníku u tarifu O2 Zero objevila poznámka „tarify nelze aktivovat na žádost účastníka“. To skutečně znamená, že zákazník si je nemůže v současnosti objednat, jak potvrdil na dotaz Novinek mluvčí operátora Hany Farghali. Pro stávající zákazníky, kteří jej již využívají, se zatím nic nemění.

Dvakrát nižší cena volání

„Místo tarifu O2 Zero nabízíme zákazníkům od května novinku nazvanou Basic. Ta je zpoplatněna měsíční částkou 19 Kč, ale má dvakrát nižší cenu volání (3,50 místo 6,50 Kč za minutu, pozn. red.),“ uvedl Farghali.

Podle něj navíc odpadá jedna z největších nevýhod tarifu Zero. U něj totiž lidé museli alespoň jednou ročně využít některou službu, pokud byla po dobu 12 měsíců nulová útrata, číslo přestalo fungovat.

I s měsíčním poplatkem 19 Kč je O2 Basic aktuálně nejlevnějším paušálním tarifem na českém trhu. U konkurenčního T-Mobilu ceny paušálních tarifů startují na 100 Kč (zvýhodněná nabídka pro mladé), u Vodafonu na 249 Kč.

To je ale dáno tím, že tito dva operátoři nabízejí k tarifům další výhody. T-Mobile levnější volání na vybraných pět čísel a Vodafone neomezené volání v rámci vlastní sítě. Základní paušální tarify bez výhod v jejich portfoliu nejsou.

Za 249 Kč nabízejí neomezené tarify také O2 a T-Mobile.

Vodafone zvýšil počet volných minut a zdražil

Vodafone navíc další změny chystá – dotknou se zákazníků, kteří využívají tarif Odepiš. Ten byl dlouhá léta jednou z nejlepších nabídek na trhu, za měsíční paušál 12 korun lidé získali 40 volných minut v rámci vlastní sítě a levné SMS – do Vodafonu za 42 haléřů a do ostatních sítí za 1,8 Kč.

Tento tarif není možné objednat u Vodafonu již několik let, využívají jej však zákazníci, kteří si jej objednali dříve. Od 20. června však začne uživatele převádět na novou verzi s desetinásobkem volných minut. Ten však bude místo 12 Kč stát již 49 Kč.

„Tarif ‚Odepiš‘ si už nemůže pořídit žádný nový zákazník, jen tak se může stát skutečnou odměnou pro ty, kteří jsou s námi od samotného začátku. Díky navýšení objemu volných minut na volání do sítě Vodafone vyjde naše nejvěrnější zákazníky minuta volání jen na 12 haléřů, což dělá z ‚Odepiš‘ nejatraktivnější tarif na volání na trhu,“ uvedl Petr Dvořák, viceprezident pro nefiremní zákazníky.

Podle něj po vyčerpání volných minut zůstávají ceny volání stejné jako u předchozí verze tarifu. Ke změnám nedošlo ani u poplatků za SMS a MMS zprávy. Pokud zákazník s novými podmínkami, respektive navýšenou cenou nesouhlasí, nemusí službu vypovídat. Operátor ji dovoluje převést i na jiného zákazníka, samozřejmě už s novými podmínkami.

Anketa

Kolik jste ochotní utratit za mobilní tarif?
0 až 100 Kč
22,7 %
101 až 300 Kč
54,9 %
301 až 500 Kč
10,8 %
501 až 999 Kč
10,3 %
1000 Kč a více
1,3 %
Celkem hlasovalo 16023 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám