Hlavní obsah

Konkurence si brousí zuby na iPhone 4S

Místo revoluce evoluce. Tak mluví přední světoví IT odborníci a někteří fanoušci se zklamáním o novém iPhonu 4S. Zklamaní jsou někteří uživatelé především proto, že očekávali od iPhonu 5 něco revolučního. Například se spekulovalo o tom, že by mohla novinka mít zabudovaný projektor, který bude promítat obraz do prostoru.

Článek

Fanoušci doufali také v lepší virtuální klávesnici. Ta by nebyla na displeji, ale promítala by se pomocí laseru na desku stolu. Díky tomu by mohla být větší než samotný telefon a nabídla by pohodlnější psaní. Nic z toho ale novinka nepřinesla.

U iPhonu 4S zachoval Apple vzhled jeho předchůdce. Hlavní změny se udály uvnitř přístroje. Ve srovnání se starší čtyřkou má dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku. To je zásluha nového procesoru A5, který používá také iPad 2.

Vylepšení se dočkal také vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5 Mpix na 8 Mpix. Ostatní technické parametry zůstaly nezměněny.

Stovky nových funkcí

Nalákat uživatele na novou generaci iPhonu se Apple bude snažit především pomocí vychytávek, které přináší nový operační systém iOS 5. Ten jich přináší přes 200.

Řeč je například o novém způsobu snadného prohlížení oznámení a jejich správy na jednom místě bez vyrušování díky funkci Notification Center. Mezi zařízeními s operačním systémem od Applu navíc bude možné díky aplikaci iMessage pohodlně posílat obrázky, videa i textové zprávy, a to nejen z iPhonu na iPhone, ale například i na iPad.

iPhone 4S přichází s technologií Siri. Ta promění telefon v osobní asistentku, které jednoduše nadiktujete vzkaz, nebo se jí zeptáte na aktuální dopravní informace. A to vše pouze hlasovými povely - telefonu se nemusíte ani dotknout.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

Velkým lákadlem iOS 5 je služba iCloud, která umožní uživatelům uchovávat jejich kontakty, aplikace a veškerá další data na webu. Přistupovat k nim pak bude možné z jakéhokoliv přístroje firmy Apple. Novinka se bude používat velice jednoduše. Stačí do aplikace iCloud zadat přihlašovací jméno a heslo z účtu u Applu a program sám zajistí hladkou integraci s používanými aplikacemi. Synchronizace mezi různými zařízeními přitom bude fungovat automaticky přes internet, tedy bez nutnosti připojovat tablet nebo telefon k počítači.

iPhone 4S se začne v první vlně prodávat ve vybraných státech 14. října. V České republice a na Slovensku bude novinka dostupná o dva týdny později, tedy 28. října. Cena nejlevnější verze by se měla pohybovat okolo 17 tisíc korun.

Zákaz prodeje

Tentokráte to však iPhone nebude mít na trhu vůbec jednoduché, protože konkurence nabízí řadu velice zajímavých modelů. Navíc zástupci Samsungu požádali soud v Itálii a Francii o zakázání jeho prodeje.

Podle jihokorejského gigantu porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i u obou generací počítačových tabletů iPad.

Žaloby od Samsungu jsou odvetou za stížnosti Applu na vzhled počítačových tabletů Galaxy Tab. Firmě vadí, že prý příliš kopírují vzhled iPadu. Na základě stížností byl Samsung dokonce nucen přestat prodávat novou generaci svého počítačového tabletu v Německu.

HTC Sensation XE: ve jménu hudby

Společnost HTC představila v polovině září svůj nový chytrý telefon s označením Sensation XE. Jak již název napovídá, novinka staví na základech staršího modelu Sensation. Proti němu však nabídne větší výkon a brilantní zvuk, který by měl podle vyjádření firmy odpovídat studiové kvalitě. Na vývoji telefonu se podílela renomovaná společnost Beats by Dr. Dre.

Foto: Novinky

HTC Sensation XE

Ani za svou hardwarovou výbavu se novinka nemusí stydět. HTC Sensation XE totiž patří k těm nejvýkonnějším chytrým telefonům na světě. Jeho srdcem je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon, který pracuje na frekvenci 1,5 GHz. K dispozici má telefon 768 MB operační paměti. Pro uložení dat je pak vybaven 4GB flash pamětí.

Širokoúhlý displej má úhlopříčku 4,3 palce a rozlišení qHD (540x960 obrazových bodů). Navíc by měl být extrémně odolný díky speciální vrstvě Gorilla glass. Bez poškození by díky tomu měl vydržet například i pády na zem.

Panasonic Lumix Phone 101P: telefon i fotoaparát

Pro nadšené fotografy je určen nový chytrý telefon Panasonic Lumix Phone 101P. Disponuje totiž 13,2megapixelovým fotoaparátem s kvalitním CMOS snímačem. Nechybí ani vestavěný xenonový blesk. Díky tomu dokáže zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Foto: Novinky

Panasonic Lumix Phone 101P

Ani u ostatních parametrů není novinka žádné ořezávátko. Má dvoujádrový gigahertzový procesor, slot na paměťové karty a dotykový displej s úhlopříčkou čtyři palce a rozlišením 960 × 540 obrazových bodů. Navíc by měl být podle informací výrobce telefon Lumix Phone 101P voděodolný a měl by být vybaven vestavěným televizním tunerem. To, kdy se novinka s operačním systémem Android začne prodávat, zatím není známo. Oznámena nebyla zatím ani jeho cena.

Samsung Omnia W: mobilní Windows v akci

Na přednosti operačního systému Windows Phone 7.5 sází nový chytrý telefon Samsung Omnia W. „Omnia W přináší proti starší verzi přes 500 nových funkcí a vylepšení, mezi které patří i podpora češtiny, zpřístupnění obchodu s aplikacemi Marketplace pro české uživatele či výrazně rychlejší prohlížení webu prostřednictvím integrovaného prohlížeče Internet Explorer 9,“ uvedl Zdeněk Paškevič ze společnosti Samsung.

Foto: Novinky

Samsung Omnia W

Novinka je vybavena dotykovým 3,7palcovým kapacitním displejem S-AMOLED, který nabízí rozlišení 800 x 480 obrazových bodů. Jeho hlavní předností by měla být dobrá čitelnost i za ostrého slunečního svitu, tedy v situacích, které činí problém většině konkurenčních modelů.

Srdcem telefonu je výkonný procesor s výkonem 1,4 GHz. K dispozici je také 512 MB operační paměti a 8GB prostor pro uložení dat. Rozměry novinky jsou 116 × 59 × 11 mm a hmotnost 115 g.

Nokia N9: vlajková loď z Finska

Společnost Nokia plánuje v říjnu zahájit prodej nové vlajkové lodě – modelu N9, který firma světu ukázala na konci června. Novinka je vybavena 1GHz procesorem Texas Instruments OMAP 3630. K dispozici má telefon s 1024 MB operační paměti. Prodávat se bude ve dvou verzích, s kapacitou 16 a 64 GB. Rozšířit kapacitu úložného prostoru pomocí paměťových karet možné nebude.

Foto: Novinky

Nokia N9

Širokoúhlý displej má úhlopříčku 3,9 palce a rozlišení 480 × 854 obrazových bodů. Nokia využívá u modelu N9 nový operační systém Meego. Ten se vyznačuje velice přehledným a intuitivním ovládáním. Zajímavé je, že se zcela obejde bez jakýchkoliv tlačítek, například hlavního tlačítka pro otevření menu nebo návrat na úvodní obrazovku. Tlačítka nahrazují gesta – například menu spustíte jednoduchým pohybem prstu z jednoho kraje obrazovky do druhého.

Sony Ericsson Xperia Play: zaměřeno na hráče

Telefon Xperia Play od společnosti Sony Ericsson je vybaven procesorem ARM7 Scorpion, který je taktován na 1 GHz. Pro ukládání dat je k dispozici 400MB vestavěná paměť. Nechybí ani slot na paměťové karty.

Dotykový čtyřpalcový displej s rozlišením 480x854 pixelů doplňuje výsuvná klávesnice. Místo QWERTY kláves pro pohodlnější psaní se zde ukrývá herní ovladač, který je podobný joysticku od playstationu.

Foto: Novinky

Sony Ericsson Xperia Play

O hry pro Xperii Play rozhodně nouze nebude. Již nyní totiž pro novinku vyvíjejí herní tituly společnosti Sony Computer Entertainment, Digital Legends, Electronic Arts, Gamehouse, Gameloft, Handy Games či například Trendy Entertainment.

LG Optimus 7: mobilní Windows v akci

Mobil Optimus 7 od společnosti LG je určen především pro začátečníky. Nabízí velice intuitivní a jednoduché ovládání. Vybaven je operačním systémem Windows Phone 7.

LG Optimus 7 má 3,8palcový dotykový displej s rozlišením 800x480 obrazových bodů, který dokáže zobrazit 16 miliónů barev. V jeho výbavě nechybí ani 5MPix fotoaparát, 16GB vestavěná paměť, Wi-fi, či Bluetooth.

Foto: Novinky

LG Optimus 7

Za zmínku stojí také šikovné doplňkové programy, které výrobce k telefonu dodává zdarma. Ty umožňují například snadnou tvorbu panoramatických fotek, a to dokonce v úhlu až 360°. Samozřejmostí je pak podpora práce s kancelářskou sadou Office i snadná synchronizace s PC.

Reklama

Výběr článků

Načítám