Hlavní obsah

Microsoft chce prý koupit Nokii

Novinky, mif
Aktualizováno

Americký softwarový gigant Microsoft chce ovládnout trh s mobilními telefony. Dopomoci by mu k tomu měla koupě největšího výrobce mobilních telefonů na světě – společnosti Nokia.

Foto: Profimedia.cz

Nokia se má spojit s Microsoftem.

Článek

Tvrdí to alespoň Eldar Murtazin, šéfredaktor renomovaného ruského serveru Mobile Review, který pravidelně přináší informace ze světa mobilních technologií ještě dříve, než je oficiálně oznámí zástupci firem.

„Dohoda Microsoftu a Nokie by mohla být uzavřena v roce 2011. Microsoft chce koupit mobilní divizi Nokie,“ uvedl Murtazin na svém účtu sociální sítě Twitter s tím, že zatím nejsou známy žádné informace o ceně, přesných datech a podmínkách prodeje.

O možném odkupu divize Nokie se ruský publicista více rozepsal na svém blogu. Podle Murtazina bylo jasné, že chce americký softwarový gigant koupit finského výrobce už ve chvíli, kdy se šéfem Nokie stal Stephen Elop. Ten totiž dříve působil v Microsoftu a od začátku mu prý „hraje do karet“.

Spekulace o koupi se v médiích objevily již před několika měsíci, kdy obě firmy oznámily navázání spolupráce. Tehdy však zástupci Microsoftu i Nokie striktně odmítali, že by v budoucnu plánovali jakoukoliv akvizici. Aktuální spekulace Murtazina zatím nekomentovali.

Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme.
Šéf Nokie Stephen Elop

O tom, že aktuální pozice Nokie na trhu není zcela ideální, informoval již dříve Elop v otevřeném dopise. „Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl šéf Nokie.

Partnerství Nokie a Microsoft uzavřeli letos na začátku února. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám