Hlavní obsah

Nokia pokračuje v patentové válce s Applem, tentokrát má na mušce iPad

Novinky, Miloslav Fišer

Největší výrobce mobilních telefonů společnost Nokia podala žalobu na konkurenční firmu Apple. Důvodem má být porušení patentových práv, která Apple využil při výrobě populárního počítačového tabletu iPad. Upozornil na to server Business Week.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Nokia

Článek

Obě firmy se od loňského podzimu častují vzájemnými žalobami z porušení patentových práv. Začala to v říjnu Nokia, která u federálního soudu v Delawaru podala žalobu na zneužití deseti svých patentů. Apple kontroval žalobou na porušení 13 vlastních patentů.

V nové žalobě z konce minulého týdne Nokia viní iPad z porušení práv ohledně vylepšeného přenosu řeči a dat s využitím programů a inovací u konfigurace antén. Společnost Apple se ještě k obvinění nevyjádřila.

Nokia si patenty hlídá

Nokia se rychle rozrostla v 80. letech minulého století, k nemilému překvapení tehdejších rivalů. Apple má za sebou krátký a rychlý start nyní. Své mobily začal Apple prodávat teprve v roce 2007, ale v loňském třetím čtvrtletí z nich již vytvořil nejvyšší provozní zisk v odvětví.

Od roku 1989, kdy na Nokii podobně zaútočila americká Motorola, vybudovala Nokia jedno z největších patentových portfolií v odvětví mobilních komunikací. Srovnatelné patentové zázemí mají jen Ericsson a Qualcomm, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Nokia vs. Apple: Patentová válka se přiostřuje

Finská Nokia přiostřila spor o zneužívání patentů s americkou firmou Apple a po říjnové žalobě nyní předložila stížnost i americké komisi pro zahraniční obchod...

Nokia čelí hromadné žalobě investorů

Nokia čelí v USA hromadné žalobě, podle níž tajila před investory v roce 2008 odklady uvedení některých modelů na trh. Žalobu předložil u soudu penzijní fond...

Výběr článků

Načítám