Hlavní obsah

Nokia podala na Apple další žalobu kvůli porušování patentů

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia podal u amerického soudu další žalobu proti firmě Apple, známé svými telefony iPhone. Nokia obvinila Apple u soudu ve státě Delaware z porušení sedmi svých patentů. Jde o tytéž patenty, na jejichž údajné zneužití již Nokia minulý týden podala stížnost americké Komisi pro zahraniční obchod (ITC), sdělili v úterý zástupci finské firmy.

Článek

Obě firmy se od loňského podzimu častují vzájemnými žalobami z porušení patentových práv. Začala to v říjnu Nokia, která federálnímu soudu v Delawaru podala žalobu na zneužití deseti svých patentů. Apple kontroval žalobou na porušení 13 vlastních patentů.

Nokia na konci minulého týdne obvinila Apple u ITC a hned nato u soudu z toho, že zneužil sedm patentů na různé technologie. Podle Nokie používá Apple neoprávněně její patenty téměř ve všech svých mobilních telefonech, kapesních hudebních přehrávačích a počítačích. Žaloba Nokie se konkrétně mimo jiné týká uživatelského rozhraní, fotoaparátu, antény a zdroje. 

Nokia si patenty hlídá

Nokia se rychle rozrostla k nemilému překvapení tehdejších rivalů v 80. letech minulého století. Apple má za sebou krátký a rychlý start nyní. Své mobily začal Apple prodávat teprve v roce 2007, ale v letošním třetím čtvrtletí z nich již vytvořil nejvyšší provozní zisk v odvětví.

Od roku 1989, kdy na Nokii podobně zaútočila americká Motorola, vybudovala Nokia jedno z největších patentových portfolií v odvětví mobilních komunikací. Srovnatelné patentové zázemí mají jen Ericsson a Qualcomm, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám