Hlavní obsah

Írán zakázal prodej hry Battlefield 3

Írán zakázal prodej úspěšné počítačové hry Battlefield 3. V této bojové strategické hře americké společnosti Electronic Arts (EA) řídí hráči americké komando, které mimo jiné podnikne letecký útok na Teherán. Podle agentury AFP je to poprvé, co Írán oficiálně zakázal nějakou počítačovou hru.

Článek

Děj Battlefieldu 3 přináší, stejně jako v druhém díle, který vyšel před šesti lety, atmosféru strhující bitvy. Grafika bude velice realistická, a to díky použití nového herního enginu Frostbite 2, na kterém pracoval vývojový tým DICE. EA slibuje „mimořádně realistické ztvárnění destrukce a drsný bojový herní systém“.

V jedné z misí vedou hráči komando americké námořní pěchoty, které nejprve bojuje proti povstalecké organizaci na íránsko-irácké hranici. V dalších misích komando působí v Paříži či v New Yorku a závěrečná mise představuje útok na Teherán s cílem zabránit Íránu ve vývoji jaderné zbraně.

Battlefield 3 je v Evropě k dispozici jak pro televizní konzole Xbox 360 a PlayStation 3, tak i pro PC sestavy. Za pouhých sedm dní se ho podle serveru Tech Crunch prodalo rekordních pět miliónů kusů. [celá zpráva]

Stejně jako většina západních nebo asijských tvůrců počítačových her, nemá EA v Íránu žádné oficiální obchodní zastoupení. Podle AFP jsou však v zemi hry běžně dostupné, většinou však v podobě pirátských kopií.

Írán západní počítačové hry dlouhodobě kritizuje jako neislámské. Nyní je to však poprvé, co prodej nějaké hry oficiálně zakázal. Podle íránských úřadů zákaz přišel poté, co si v petici na Battlefield 3 stěžovaly tisíce "mladých Íránců".

Reklama

Výběr článků

Načítám