Hlavní obsah

Počítače výrazně podraží

Výrazně podražit by měly v nadcházejících týdnech levné počítače, notebooky a tablety, které jsou vybaveny speciální zvýhodněnou verzí operačního systému Windows 8.1 with Bing. Kromě nepříznivého vývoje kurzu koruny za to může také změna licencování tohoto systému.

Foto: archív výrobce

Poté, co budou skladové zásoby počítačů, notebooků a tabletů se zvýhodněnou cenou rozebrány, dá se podle zástupců Microsoftu očekávat skokový nárůst cen až o 40 procent. (Ilustrační foto)

Článek

Podle zástupců Microsoftu v současnosti dochází k doprodeji levných zařízení se systémem Windows 8.1 with Bing. Ten je přitom nainstalován na desítkách různých modelů s cenovkou pod deset tisíc korun.

Například počítačové tablety se s touto speciální edicí osmiček prodávají už od 2990 Kč. Zakoupit stolní počítače a notebooky s Windows 8.1 with Bing je pak podle Zboží.cz možné už za necelých šest tisíc korun.

Levná zařízení tvoří třetinu trhu

Právě po levných zařízeních s cenovkou do deseti tisíc korun je přitom mezi spotřebiteli největší poptávka. Aktuálně jejich prodeje tvoří třetinu trhu.

„V období leden až únor 2015 tvořily notebooky s cenou do 8500 Kč celých 33 % celkového objemu prodejů,“ potvrdil David Cestr z analytické společnosti GfK.

Ceny porostou až o 40 procent

Poté, co budou skladové zásoby počítačů, notebooků a tabletů se zvýhodněnou cenou rozebrány, dá se podle zástupců Microsoftu očekávat skokový nárůst cen až o 40 procent.

Cenově zvýhodněný systém od Microsoftu obsahují také dražší sestavy s cenovkou nad 15 000 Kč. Také u nich může nastat cenový skok.

Zařízení s operačním systémem Windows 8.1 with Bing jsou postavena na stejných součástkách jako ostatní notebooky, počítače a tablety. Výrobcům se však podařilo srazit cenu dolů tím, že ušetřili na licenčních poplatcích pro Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám