Hlavní obsah

Provoz staršího PC zvýší náklady na energii až 40krát

Provoz staršího počítače může firmu stát až 40krát více než u nového PC. Náklady na roční provoz jednoho PC se pohybují od 100 korun do 4000 korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel.

Foto: mas, Novinky

Článek

"Spotřeba elektrické energie jednoho pět let starého stolního počítače činí přibližně 1500 Kč, ale může dosáhnout až 4000 korun, obzvláště pokud přes noc uživatelé z pohodlnosti či kvůli softwarovým aktualizacím nejsou zvyklí počítače vypínat anebo vypínají jen monitor," uvedl manažer Intelu pro firemní zákazníky Petr Ulvr.

Stolní počítače stále ve firmách převažují. Podle ČSÚ mělo ve firmách s deseti a více zaměstnanci počítač 44 procent pracovníků, z toho jen 13,5 procenta bylo přenosných.

Už u pět let starého stolního počítače se vyplatí omezovat jeho provoz jen na nezbytné činnosti. To je možné dělat do určité míry v domácnostech, ale ve firmách je obdobná regulace obtížně představitelná. Stolní počítač s rokem výroby 2008 je přístroj, který má největší dopad na energetickou bilanci, jejich provoz je dražší než například provoz ledniček, mrazáků či plazmových televizorů.

V celé řadě firem i domácností jsou ovšem běžně v provozu mnohem vysloužilejší modely počítačů, jejichž spotřeba je často ještě vyšší. Svůj podíl viny na tom mají i externí grafické karty staršího data výroby, které jsou velmi energeticky náročné a zbytečně spotřebovávají energii i při běžných činnostech.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám