Hlavní obsah

Levné chromebooky dělají Microsoftu čáru přes rozpočet

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laptopy s operačním systémem Chrome OS, které lákají zákazníky mimo jiné atraktivní pořizovací cenou, dělají vrcholnému managementu Microsoftu vrásky na čele. Jejich popularita totiž roste na úkor přístrojů s Windows. Na konferenci WPC 2014 to otevřeně přiznal provozní ředitel amerického softwarového gigantu Kevin Turner.

Foto: koláž Novinky.cz

Chromebooky od společností Acer a Samsung

Článek

Podle Turnera má Microsoft s různými verzemi svého operačního systému Windows na trhu s klasickými počítači a notebooky podíl stále 90 procent. „Uděláme cokoliv, co bude nezbytné, abychom tuto hodnotu udrželi,“ prohlásil provozní ředitel amerického softwarového gigantu.

Právě proto se v nadcházejících měsících bude firma soustředit na segment levných laptopů. Na trhu se objeví nejprve kompaktní 11,6palcové přístroje od Aceru a Toshiby. Oba by měly stát okolo 250 USD (5000 Kč), v Česku však bude konečná cena nejspíše vyšší, a to klidně i o pár tisíc korun.

Novinky budou postaveny na platformě Intel, konkrétně procesorech řady Celeron. Otázkou je, jak s takovou výbavou budou použitelné pod operačním systémem Windows 8.1 a zda nebudou stejně pomalé, jako v dnešní době již přežité netbooky.

Tichý chod a dlouhá výdrž

Právě v tomto ohledu je totiž největší síla chromebooků, díky jednoduchému systému mohou běžet klidně i na pomalých součástkách, které se běžně používají například u počítačových tabletů. A přesto nabídnou velmi slušnou odezvu, navíc také dlouhou výdrž baterie a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Někteří výrobci proto výrobu levných strojů s Windows utlumují a soustředí se právě na platformu Chrome OS. Řeč je například o společnosti Samsung, jejíž levné stroje s Windows a s cenovkou pod deset tisíc korun se jen doprodávají a základ nabídky tvoří na tuzemském trhu laptopy od 14 000 Kč.

Za méně než deset tisíc se pak podle nákupního rádce Zboží.cz prodává nový 11,6palcový Samsung Chromebook 2. V cenovém rozpětí od osmi do 11 tisíc korun je k dostání také stejně velký Acer Chromebook C270, tento výrobce si však v portfoliu stále ponechává i levné stroje s Windows.

Stejnou vyčkávací taktiku zvolily také společnosti Asus a Toshiba. Chystají se sice uvést na trh nové laptopy s Chrome OS, ale od levných laptopů s platformou od Microsoftu stále ještě nedávají ruce pryč. Bude tedy velmi zajímavé sledovat, jak se bude tento cenový souboj vyvíjet dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám