Hlavní obsah

Nejlevnější počítač na světě stojí 475 korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raspberry Pi si za dva roky vydobyl titul nejlevnějšího počítače na trhu. Za 700 korun zkrátka ani jedna konkurenční firma nedokázala nabídnout žádnou alternativu. Nyní se tvůrci tohoto miniaturního PC s logem maliny rozhodli zbořit všechny cenové limity a na evropský trh uvedli nový stroj s cenovkou 25 USD, tedy za 475 Kč.

Foto: raspberrypi.org

Nový počítač Raspberry Pi (model A)

Článek

„Jedná se o ořezanou verzi loňského modelu, je bez síťového konektoru a nabízí pouze jeden USB port a 256MB operační paměť,“ uvedla členka nadace Raspberry Pi Liz Uptonová s tím, že odlehčení miniaturního počítače přináší hned dvě výhody. Jedním z nich je samozřejmě nízká cena.

Foto: raspberrypi.org

Nabídka nové i starší generace počítače Raspberry Pi v internetovém obchodě Element14.

„Můžeme to dělat o deset dolarů levněji a novinka navíc spotřebuje o dvě třetiny méně energie. To je klíčové především pro projekty, které počítají s pohonem na solární panely nebo baterie,“ konstatovala Uptonová.

Model B, který se začal prodávat už loni, disponuje procesorem ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. Na ní je totiž nainstalovaný operační systém. Verze B má navíc dva USB porty a ethernetový konektor s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora WiFi je možná taktéž přes USB modul.

Nový počítač Raspberry Pi (model A) je zatím dostupný pouze ve vybraných evropských obchodech. Mimo náš kontinent se nabízet nebude. Kdy přesně jej nabídnou tuzemští prodejci, zatím není jasné.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Reklama

Výběr článků

Načítám