Hlavní obsah

Nejvýkonnější superpočítač na planetě má společnost IBM

Novinky, Miloslav Fišer

Žebříček Top500, který monitoruje ty nejvýkonnější superpočítače na celé planetě, ovládla společnost Hewlett-Packard (HP). Ta si z celkového počtu pěti stovek počítačů zajistila celkem 212 pozic, tedy 42 procent z celé statistiky. Firma HP tak uzmula prvenství společnosti IBM. Ta se i přesto pochlubí nejvýkonnějším superpočítačem na celé planetě. Vyplývá to z červnového žebříčku zveřejněného na internetu.

Článek

Druhé místo v žebříčku Top500 zaujala společnost IBM se 188 superpočítači (37 %). Ještě loni přitom firma těmto statistikám kralovala s 210 počítači. Tehdy byl Hewlett-Packard v žebříčku zastoupen 183 počítači.

S počtem 20 superpočítačů (4 %) se o třetí místo dělí společnosti Cray Inc. a SGI. Firma Dell klesla aktuálně až na pátou pozici, protože se do seznamu kvalifikovala pouze 14 počítači (2,8 %).

Jak pracují superpočítače
Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon, jako stovky běžných PC. To co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace, nebo počítají pohyb vesmíru.

Nejvýkonnějším počítačem na světě je hybridní systém od IBM umístěný v úřadu pro národní jadernou bezpečnost v americkém Los Alamos, který nabídne výkon přes jeden petaflop, tedy trilión operací za vteřinu. Peta je předponou pro milión miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.

V následující tabulce se podíváme na deset nejvýkonnějších superpočítačů na celé planetě.

PoziceZeměVýrobcePočítač
1.USAIBMRoadrunner - BladeCenter QS22/LS21 Cluster, PowerXCell 8i 3.2 Ghz / Opteron DC 1.8 GHz, Voltaire Infiniband
2.USACray Inc.Jaguar - Cray XT5 QC 2.3 GHz
3.NěmeckoIBMJugene - Blue Gene/P Solution
4.USASGIPleiades - SGI Altix ICE 8200EX, Xeon QC 3.0/2.66 GHz
5.USAIBMBlueGene/L - eServer Blue Gene Solution
6.USACray Inc.Kraken XT5 - Cray XT5 QC 2.3 GHz
7.USAIBMBlue Gene/P Solution
8.USASun MicrosystemsRanger - SunBlade x6420, Opteron QC 2.3 Ghz, Infiniband
9.USAIBMDawn - Blue Gene/P Solution
10.NěmeckoBul SAJUROPA - Sun Constellation, NovaScale R422-E2, Intel Xeon X5570, 2.93 GHz, Sun M9/Mellanox QDR Infiniband/Partec Parastation

Lidský mozek je výkonnější než superpočítače

Nejvýkonnější superpočítač na světě je stotisíckrát rychlejší než běžná domácí sestava. Ani tento superpočítač ale výkonem nestačí na průměrný lidský mozek. Prokázala to studie Dharmendry Modhy, šéfa výzkumného ústavu společnosti IBM.

Šéf ústavu Modha začal na výzkumu lidského mozku pracovat minulý rok, kdy získal od agentury Darpa grant v hodnotě pěti miliónů. Měl za úkol zjistit, jaké jsou techniky lidského mozku, které by bylo možné aplikovat i pro počítače.

Aby se některý počítač vyrovnal lidskému mozku, musel by mít podle prvních výsledků výzkumu 3 581 terabajtů operační paměti a výkon 38 triliónů operací za sekundu, tedy v přepočtu 38 petaflops.

Pro porovnání nejvýkonnější superpočítač současnosti má výkon jeden petaflops a zvládne 1105 biliónů operací za sekundu. Peta je předponou pro milión miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám