Hlavní obsah

Nová klávesnice začne blikat a houkat, když je špinavá

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bakterie a nečistoty se nedrží snad nikde více, než na počítačové klávesnici. Možná i proto vytvořili vědci ze společnosti Esterline unikátní klávesnici se speciálním senzorem, který dokáže poznat, kdy je periferie špinavá. Znečištěné zařízení začne houkat a blikat, dokud jej nevyčistíte.

Foto: Archiv, Novinky

Hygienická klávesnice Medigenic

Článek

Celé zařízení funguje na velice jednoduše. Z klávesnice zcela zmizely jednotlivé klávesy a nahradily je dotykové plošky, které fungují na podobném principu, jako dotykový displej mobilního telefonu.

Aby uživatel poznal, kde přesně má jaké písmenko stisknout, jsou na rovné ploše klávesnice nakresleny trojrozměrná tlačítka. Díky absenci kláves není na periferii takřka žádné místo, kde by se bakterie a nečistoty mohly jednoduše usazovat.

Pokud se ale klávesnice i tak ušpiní, pomocí speciálního světelného a zvukového senzoru začne v pravidelných intervalech majiteli připomínat, že potřebuje umýt. V případě znečištění je ale možné jednolitou klávesnici jednoduše otřít dezinfekčním prostředkem, aby byla opět stoprocentně čistá.

Foto: Archiv, Novinky

Hygienická klávesnice Medigenic

Tlačítka u klávesnice nahradily dotykové plošky

FOTO: Novinky

Pokud by někomu zvuková i vizuální signalizace ušpiněné klávesnice vadila, je možné ji jednoduše vypnout. O zapnutém senzoru vás informuje světelná dioda, podobně jako je tomu u kláves Num Lock nebo Caps Lock.

Hygienická klávesnice s názvem Medigenic by se podle jejich tvůrců mohla kromě nemocnic uplatnit také na veřejných místech jako jsou školy, knihovny a internetové kavárny. Klávesnice se bude podle zahraničního IT serveru Ubergizmo.com prodávat za 140 dolarů (2900 Kč).

Jak udělat z iPhonu klávesnici k notebooku

Komunikátor může přijít vhod, i pokud je váš notebook ochuzen o numerickou klávesnici. Proměnit dotykový displej iPhonu na číselné klávesy můžete za necelých čtyřicet korun. Komunikátor se s laptopem jednoduše propojí pomocí bezdrátové technologie Bluetooth. Výrobce uvádí funkčnost aplikace pouze s notebooky od Applu. Ohlasy uživatelů však hovoří o tom, že aplikace bezproblémově funguje také na počítačích s Windows XP a Vistami. Další zajímavé aplikace pro iPhone naleznete ZDE.

Pro opravdové fajnšmekry připravil výrobce také speciální omyvatelnou myšku, která pracuje na podobném principu, jako klávesnice. Zájemci za ní zaplatí dalších 80 USD (1600 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám