Hlavní obsah

Snažili se ušetřit. Miliardy korun naservírovali hackerům na zlatém podnosu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackerům se loni podařil opravdový majstrštyk. Z bangladéšské centrální banky odcizili 81 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 1,9 miliardy korun. Po několikaměsíčním vyšetřování vyplouvají na povrch jen těžko pochopitelné závěry. Například to, že bankéři šetřili a nepoužívali firewall, napsala v minulých dnech agentura Reuters. Jinými slovy tak hackerům banka naservírovala peníze doslova na zlatém podnosu.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo centrální banky v bangladéšské Dháce

Článek

Firewall je síťové zařízení, které slouží k zabezpečení počítačových sítí. Jeho hlavním úkolem je tedy bránit počítače a servery v rámci dané sítě, aby se na ně nedostaly škodlivé viry a další nezvaní návštěvníci.

Podobná zařízení se běžně instalují i v malých firmách, protože i v nich administrátoři vědí, jak velké škody mohou počítačoví piráti na dálku napáchat. Bohužel počítačoví experti starající se o systém bangladéšské centrální banky, jejíž účet byl mimochodem veden u americké Federální rezervní banky (FED) v New Yorku, tolik obezřetní nebyli.

Podle vyšetřovatelů je to jeden z hlavních důvodů, proč se podařilo hackerům tolik peněz odcizit. „Bylo by tam daleko těžší proniknout, kdyby měli firewall,“ konstatoval podle agentury Reuters Mohammad Shah Alam, který měl v rámci bangladéšské policie případ na starosti.

Ušetřili pár stovek dolarů

Podle něj bylo zřejmé, že se lidé starající o miliardové transakce snažili ušetřit. Další síťová technika, kterou vyšetřovatelé kontrolovali, totiž byla pořízena z druhé ruky. Například nákupem síťových přepínačů z bazaru přitom banka ušetřila maximálně tak pár stovek dolarů.

Není pochyb o tom, že hackeři si šli pro peníze najisto. Útočili totiž během víkendu, kdy přece jen komunikace mezi oběma institucemi – bangladéšskou centrální bankou a americkým FED – vázne. FED zaplavili množstvím žádostí o převod, přičemž se vydávali právě za bangladéšské bankéře.

FED jakékoli pochybení opakovaně odmítal. U všech požadovaných transakcí totiž byly použity tzv. SWIFT kódy, prostřednictvím kterých se jednotlivé banky identifikují. Všechny SWIFT kódy skutečně používali i bangladéšští bankéři, proto pracovníci FED neměli šanci poznat, že ve skutečnosti komunikují s hackery.

Kdyby banka měla firewall, patrně by se hackeři ke SWIFT kódům vůbec nemohli dostat.

Škoda mohla být ještě vyšší

Z účtů se původně snažili odčerpat 951 miliónů dolarů. I když se jim nakonec podařilo odčerpat pouze 81 miliónů, jde o jednu z největších bankovních loupeží v celé historii internetu.

Získané peníze hackeři převedli na různé účty na Filipínách. Vyšetřovatelé zjistili, že velká část z nich se protočila v rámci tamních kasin. Zda se ukradené milióny podařilo získat zpět, však není doposud jasné.

Guvernér bangladéšské centrální banky Atiur Rahmán rezignoval už loni, prakticky okamžitě po útoku hackerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám