Hlavní obsah

Jak jste se dostali do zabijákova iPhonu? Apple si posvítí na FBI u soudu

Novinky, mif

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se snažil několik posledních měsíců donutit u soudu společnost Apple, aby mu zpřístupnila data z iPhonu zabijáka ze San Bernardina. Jenže karta se nyní obrátila a spolupráci po FBI vyžaduje naopak americký počítačový gigant. Vedení firmy chce zjistit, jak se vyšetřovatelé do jablečného smartphonu dostali. A obrátit se kvůli tomu podnik hodlá údajně i na soud.

Foto: Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

FBI v noci z pondělí na úterý informovala, že se jí podařilo zpřístupnit data ze zamčeného iPhonu 5C zradikalizovaného muslima Syeda Farooka. [celá zpráva]

Chytrý telefon od společnosti Apple byl přitom nastaven tak, aby se automaticky smazal po zadání deseti nesprávných přístupových hesel. Okamžitě se tak začaly množit otazníky nad tím, jak se vyšetřovatelům podařilo do uzamčeného přístroje dostat.

A vrásky mají kvůli tomu především bezpečnostní experti společnosti Apple. Vše totiž nasvědčuje tomu, že se v operačním systému iOS ukrývá nějaká kritická bezpečnostní chyba, o které zatím nic nevědí ani vývojáři amerického počítačového gigantu. Ta by umožňovala nejen FBI, ale i počítačovým pirátům průnik do jablečných zařízení.

Pokud by to byla pravda, v ohrožení by byly desítky miliónů chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad. Tedy nejen ti, kdo jsou podezřelí ze spáchání nějakých trestných činů, ale i obyčejní uživatelé. [celá zpráva]

Na řadu přijdou právníci

Podle serveru Los Angeles Times již advokáti společnosti Apple vytvářejí právní taktiku, jak vládu přimět, aby prozradila všechna specifika o tom, jak se FBI podařilo proniknout do zabijákova iPhonu. Získat všechny detaily chtějí klidně i s pomocí soudu.

Vedení Applu svůj postoj a zájem získat podrobnosti prostřednictvím soudu nicméně oficiálně nepotvrdilo. Je ale vcelku pravděpodobné, že americký počítačový gigant zatím nechce z taktických důvodů odkrýt karty připravovaného právního sporu.

Bezpečnostní konzultant společnosti AVG Justin Olsson upozornil, že v sázce je důvěra zákazníků v produkty Applu. „Tak či onak, Apple potřebuje zjistit podrobnosti. Bez detailů o případné zranitelnosti nebudou vývojáři schopni zajistit soukromí svých zařízení,“ uvedl pro server Los Angeles Times Olsson.

Spor se táhne už měsíce

Celý spor mezi FBI a Applem se rozhořel kvůli tomu, že se vyšetřovatelům z FBI nepodařilo dva měsíce dostat do uzamčeného iPhonu islámského radikála. Právě kvůli neúspěchu vyšetřovatelů soud společnosti Apple nařídil, aby tuto funkci vypnula. To však vedení amerického počítačového gigantu odmítlo s tím, že to technicky není možné.

Jedinou možností je vytvoření „zadních vrátek“ do operačního systému iOS, který využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Šéf Applu Tim Cook to ale opakovaně odmítal kvůli obavám ze zneužití. Implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by totiž byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti.

K datům se ale nakonec FBI stejně dostala, detaily ale tají.

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Anketa

Měla by FBI odhalit způsob, jakým se dostala do iPhonu?
Ano
21,6 %
Ne
78,4 %
Celkem hlasovalo 1164 čtenářů.

Související témata:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám