Hlavní obsah

Nebezpečná chyba ohrožuje třetinu internetu. Uživatelé se bránit nemohou

Novinky, mif

Bezpečnostní experti odhalili novou nebezpečnou trhlinu zvanou DROWN, která může být zneužita k napadení šifrované komunikace na webu. Kyberzločinci tak mohou snadno odposlouchávat přístupové údaje včetně hesel, nebo například čísla kreditních karet i s ověřovacími prvky. Zranitelnost se týká třetiny internetu, uvedl Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavní problém je v tom, že uživatel se před chybou nemůže nijak bránit. Zatímco před nejrůznějšími viry a trojskými koni jej dokážou ochránit antivirové programy, na zranitelnost DROWN jsou bezpečnostní aplikace krátké.

Chyba se totiž týká šifrované komunikace, konkrétně staršího protokolu SSLv2. Právě kvůli tomu mohou zranitelnost opravit pouze provozovatelé serverů, nikoliv samotní uživatelé. Při návštěvě zranitelných stránek tak uživatelé nemusejí ani vědět, že je něco v nepořádku.

V ohrožení e-mailová komunikace i bankovnictví

„Zranitelné mohou být webové stránky, mailové servery a jiné služby, které protokol TLS využívají,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Ten zároveň detailně popsal, jak může být chyba zneužita: „K využití DROWN zranitelnosti může dojít v případě, že služba umožňuje využívaní SSLv2 a TLS zároveň nebo je soukromý klíč využíván ještě na jiném serveru, který podporuje SSLv2. Výsledkem úspěšného zneužití zranitelnosti může být prolomení TLS komunikace mezi serverem a uživatelem.“

Co to znamená pro uživatele v praxi? I když se pohybují na zabezpečených stránkách, například v e-mailové schránce nebo v internetovém bankovnictví, neznamená to, že je jejich komunikace skutečně bezpečná.

Komunikace může být odposlouchávána

Pokud se přihlašují na server, který obsahuje chybu, může být komunikace odposlouchávána. Když tedy zadají na počítači například přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, kyberzločinci se k nim mohou dostat díky chybě DROWN v podstatě ještě dříve, než dorazí na samotný server.

Trhlinu přitom obsahuje nezanedbatelná část webů po celém světě. „Podle předběžných odhadů je zranitelných až 33 % stránek využívajících HTTPS protokol,“ doplnil Bašta.

Jakých konkrétních webů se zranitelnost DROWN týká, však neuvedl. Je nicméně více než pravděpodobné, že jen v České republice budou tisíce serverů obsahujících chybu.

Chyba krvácejícího srdce byla stejně nebezpečná?

Otázka je, jak rychle dokážou poskytovatelé jednotlivých služeb zareagovat a své systémy skutečně opravit. Bezpečnostní experti o tom vědí své, i přes závažnost Chyby krvácejícího srdce příslušnou záplatu nenainstalovala ani rok po objevení více než polovina firem po celém světě.

Kvůli Chybě krvácejícího srdce mohli útočníci disponovat například přihlašovacími uživatelskými údaji, a to včetně soukromých hesel k e-mailům, sociálním sítím, on-line bankovnictví nebo nejrůznějším internetovým obchodům. Vzhledem k tomu, že řada účtů je navázána na platební karty, byla hrozba nebezpečí o to závažnější.

Mezi postiženými byly i velké portály, jako jsou například Yahoo.com, Flickr.com či Mail.com. I proto se podle BBC jednalo o jednu z nejzávažnějších bezpečnostních trhlin v historii internetu. Chyba, která by v takovém rozsahu vystavila internet potenciálním útokům, se totiž zatím nikdy neobjevila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám