Hlavní obsah

Experti odhalili další nebezpečnou trhlinu Androidu

Novinky, ort

V poslední době nalezli experti hned několik nebezpečných trhlin v operačním systému Android. Zatím poslední objevená chyba může být zneužita k propašování libovolného viru, varovali zástupci Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nová chyba týkající se komponenty Android mediaserver může být využita ke vzdálenému spuštění kódu,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik týmu CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Pokud se útočníkům podaří spustit vzdáleně škodlivý kód, mohou se snadno dostat k datům uloženým v paměti telefonu nebo tabletu, případně mobilní zařízení na dálku ovládat či odposlouchávat.

K využití chyby nepotřebuje aplikace žádná zvláštní oprávnění
Pavel Bašta, bezpečnostní analytik týmu CSIRT.CZ

Útok zpravidla vypadá tak, že kyberzločinci se snaží přesvědčit o tom, že je potřeba nainstalovat novou aplikaci – například nástroj pro zrychlení chodu přístroje, případně nějakou aplikaci sloužící k zabezpečení.

„K využití chyby bohužel aplikace nepotřebuje žádná zvláštní oprávnění, což může uživatele vést k falešnému pocitu bezpečí,“ konstatoval Bašta. Právě prostřednictvím chyby si ale mohou po instalaci počítačoví piráti práva snadno zvýšit.

Průběh útoku je tedy velmi podobný stejně jako u chyby, kterou bezpečnostní experti odhalili v polovině srpna. Ta se však týká jiné komponenty operačního systému Android. [celá zpráva]

Záplata zatím chybí

Teoreticky se dá riziko napadení snížit tím, že uživatelé budou stahovat aplikace pouze z ověřených zdrojů. Historicky se už ale několikrát stalo, že škodlivé aplikace se podařilo propašovat i do oficiálního internetového obchodu Googlu.

Oprava zatím ještě není k dispozici. Problém je také v tom, že celá řada výrobců již starší přístroje s Androidem čtvrté generace nepodporuje. Aktualizace by se tak nemusela k celé řadě uživatelů vůbec dostat.

Zpráva o nové kritické trhlině v operačním systému Android přichází krátce poté, co se ukázalo, že tato mobilní platforma může být snadno napadena pouhou MMS zprávou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám