Hlavní obsah

Problémy PlayStationu vyšetřuje FBI

Síťový systém společnosti Sony pro její herní konzoli PlayStation (PSN), který během vánočních svátků napadli hackeři, měl po útoku několikadenní problémy. Oznámila to v neděli firma, která službu postupně obnovuje. Útok začal vyšetřovat americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). K odpovědnosti za narušení internetových služeb se už ve čtvrtek přihlásila hackerská skupina Lizard Squad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Útok začal vyšetřovat americký Federální úřad pro vyšetřování.

Článek

Sony informovala, že útok zabránil některým zákazníkům, kteří dostali PSN jako vánoční dárek, aby ji používali na síti, která umožňuje uživatelům hrát proti hráčům po celém světě. "V současnosti zakoušíme rozsáhlé problémy se sítí, které se řeší," uvedla Sony v prohlášení podpůrném webu pro PlayStation.

Viceprezidentka Sony Computer Entertainment America pro zkušenost zákazníků Catherine Jensenová přitom před několika hodinami na americkém blogu uvedla, že "PlayStation Network je zpět online".

Někteří hráči mezitím na sociální síti Twitter tvrdili, že se do sítě PSN již v neděli mohli dostat. Jiní si ale na internetu stěžovali, že problémy s připojením pokračují. Není jasné, kolik lidí z celkového počtu 56 miliónů hráčů používajících PlayStation má nadále technické problémy.

Na mušce také Xbox

"O případu PlayStation od Sony víme a vyšetřujeme jej," sdělila již dříve agentuře Reuters mluvčí FBI Jenny Shearerová. Podrobnosti neuvedla.

Skupina Lizard Squad spolu s PSN napadla ve čtvrtek i síťový systém konzole Xbox od Microsoftu, americká firma ale problém rychle vyřešila. Skupina na PSN zaútočila už počátkem prosince a v srpnu. Terčem hackerského útoku se nedávno staly také počítačové systémy filmového studia Sony Pictures Entertainment, což FBI vyhodnotila jako útok organizovaný Severní Koreou.

Jistý dvaadvacetiletý počítačový pirát, který tvrdí, že je ze skupiny Lizard Squad, podle serveru BBC uvedl, že skupina tyto služby napadla, "protože může". Motivem prý bylo i poukázat na slabá místa v systémech obou velkých společností.

Reklama

Výběr článků

Načítám