Hlavní obsah

Uniklá hesla z Gmailu patřila i Čechům

Mezi pěti milióny ukradených hesel k e-mailové službě Gmail, které se na začátku tohoto týdne objevily na ruském bitcoinovém fóru, byly také přístupové údaje českých uživatelů. Uvedli to zástupci antivirové firmy Safetica.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle předběžných testů nemusely uniklé adresy pocházet přímo z Gmailu. „Po prověření na dostupných @gmail.com účtech je velmi pravděpodobné, že buď jde o únik řadu let starý, nebo jde o kombinaci e-mailů a hesel, které uživatelé použili v jiné službě," uvedl výkonný ředitel Safetiky Jakub Mahdal. Dodal, že některá z hesel mohou být stále funkční.

Problém přesto nastává ve chvíli, kdy stejné heslo používáte u více služeb, například u e-mailu, nejrůznějších diskusních fór či sociálních sítí a na některé z těchto služeb dojde k úniku hesel, počítačoví piráti se pak velmi snadno dostanou i do dalších služeb. Jednoduše heslo na nejpoužívanějších službách vyzkoušejí.

Je tedy nutné si uvědomit, že hesla jsou zpravidla první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat. Čím delší a složitější heslo, tím lépe. Vhodné je kombinovat malá i velká písmena a čísla, případně také speciální znaménka.

Že šlo i o adresy českých uživatelů, plyne mimo jiné i z monitoringu sociálních sítí, kde uživatelé překvapeně konstatují, že je tam jejich e-mail. A víceméně potvrzují, že použité heslo je některé z těch, které používali v minulosti.

Podle vyjádření Googlu nedošlo k narušení bezpečnosti služby Gmail. „Zabezpečení dat našich uživatelů je pro nás nejvyšší prioritou. Nemáme žádné důkazy o tom, že by byl náš systém ohrožen. Ve chvíli, kdy bychom získali podezření, že by bezpečnost mohla být narušena, neprodleně podnikneme kroky, abychom pomohli dotčeným uživatelům ochránit jejich účty," uvedla firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám