Hlavní obsah

Většina Čechů má v počítači nainstalovaný antivirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirový software má nainstalovaný 88 procent tuzemských uživatelů internetu. Pravidelně si jej aktualizují ale jen dvě pětiny Čechů. Vyplývá to z průzkumu antivirové firmy AVG Technologies mezi 1000 respondenty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zhruba 41 procent českých uživatelů internetu si je vědomo toho, že sami zodpovídají za bezpečnost na svém počítači nebo mobilním telefonu. Ostatní uživatelé si myslí, že je hlavní zodpovědnost na poskytovatelích internetových a telefonních služeb nebo na policii.

Krádeže online identity se bojí více než čtvrtina Čechů, kteří používají internet. Stejný počet Čechů se obává, že jim budou ukradena přístupová hesla do emailu, internetového bankovnictví nebo sociálních sítí. Právě samotný uživatel je přitom tím, kdo si kvůli své neopatrnosti často pustí škodlivé programy do počítače.

Kyberšikany svých dětí se bojí pouze sedm procent českých uživatelů, naopak například z vykradení bytu má strach 29 procent a z krádeže peněz z bankomatu prostřednictvím odcizeného PIN kódu 43 procent lidí.

Napadení mobilního telefonu viry se obává desetina populace. V období mezi dubnem a červnem přitom společnost AVG odhalila kolem 370 000 hrozeb cílících právě na chytré mobilní telefony.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Nejnebezpečnější celebritou na síti je Emma Watsonová

Známé osobnosti jsou na internetu často zneužívány počítačovými piráty. Pod záminkou pikantních fotografií nebo exkluzivního videa se snaží propašovat do cizího počítače nezvaného návštěvníka.

S ohledem na tuto skutečnost je nejnebezpečnější celebritou na internetu herečka Emma Watsonová. Vyplývá to z pravidelně aktualizovaného žebříčku Most Dangerous Celebrities antivirové společnosti McAfee.

S Emmou Watsonovou souvisí více jak 12 procent závadného obsahu. Uživatel na něj může narazit, pokud do vyhledávače zadá hesla, jako je “Emma Watson and free downloads” (Emma Watsonová a bezplatné stažení), “Emma Watson and nude pictures” (Emma Watsonová a nudistické snímky), či “Emma Watson and fakes” (Emma Watsonová a padělky). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám