Hlavní obsah

Na naše soukromí nemají právo, obul se šéf Applu do FBI kvůli zabijákovu iPhonu

– Cupertino
Novinky, mif

Společnost Apple neskloní hlavu ve sporu s FBI kvůli zablokovanému iPhonu islámského radikála, který v kalifornském San Bernardinu zastřelil 14 lidí. Ve hře je prý soukromí a data z více než miliardy aktivních zařízení, prohlásil na pondělní tiskovce šéf firmy s logem nakousnutého jablka Tim Cook.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Cook v pondělí ukazoval v americkém Cupertinu celému světu malý iPhone SE a nový iPad Pro. [celá zpráva]

Prakticky od samého začátku ale bylo jasné, že nepůjde o klasickou tiskovku. Hned v úvodu večera vystoupil Cook na pódium, vtipem však nesršel a úsměvy na všechny strany nerozdával. Místo toho mluvil před zaplněným sálem velmi tiše, s vážným tónem v hlase.

Máme zodpovědnost chránit vaše data a vaše soukromí.
Šéf Applu Tim Cook

Nová jablečná zařízení totiž byla tak trochu zastíněna sporem Applu s vyšetřovateli z FBI. „Vytvořili jsme iPhone pro vás, naše zákazníky. V současné době existuje v provozu více než miliarda mobilních zařízení od Applu. S tím přichází i velká zodpovědnost,“ prohlásil Cook v narážce na soudní spor o zabijákův iPhone, ve kterém se snaží vyšetřovatelé z FBI přinutit Apple k odemčení iPhonu islámského radikála.

Zdůraznil, že v sázce je především soukromí uživatelů. „Musíme se rozhodnout jako národ, jak velkou kontrolu by měla mít vláda nad našimi daty a nad naším soukromím,“ konstatoval šéf Applu.

„Nečekali jsme, že budeme v této pozici, v rozporu s naší vládou. Ale pevně věříme, že máme zodpovědnost chránit vaše data a vaše soukromí,“ doplnil s tím, že před FBI rozhodně nikdo z Applu hlavu neskloní.

Svou řečí si vysloužil potlesk celého sálu.

Cook se obává zneužití

Celý spor se rozhořel kvůli tomu, že se vyšetřovatelům z FBI nepodařilo dostat do uzamčeného iPhonu islámského radikála. Ten měl svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal.

Právě kvůli neúspěchu vyšetřovatelů soud společnosti Apple nařídil, aby tuto funkci vypnula. To však vedení amerického počítačového gigantu odmítlo s tím, že to technicky není možné. Jedinou možností je vytvoření „zadních vrátek“ do operačního systému iOS, který využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

To ale šéf Applu Tim Cook odmítá, protože se bojí případného zneužití. Implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by totiž byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti.

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám