Hlavní obsah

Hybridní modem dokáže přijímat pevný i mobilní internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operátor O2 začal testovat modem, který kombinuje pevné a mobilní připojení k internetu. Tzv. hybridní modem kombinuje technologii xDSL pro připojení přes pevné linky a mobilní 3G a LTE.

Foto: archív výrobce

Pracovní verze hybridního modemu. Model určený pro zákazníky bude pochopitelně ukryt pod plastovou konstrukcí.

Článek

Podobné zařízení zatím v Česku nikdo nenabízí. Pomoci by mělo s vykrýváním špiček i v lokalitách, kde pevné internetové připojení dosahuje nižších rychlostí. Po zapnutí se modem připojí oběma technologiemi do sítě O2, v níž je umístěna speciální brána, která spojí obě části do jedné.

"Pokud se zákazník nachází například v lokalitě s pevným internetem o rychlosti 20 Mbit/s a LTE také s 20 Mbit/s, obě rychlosti se jednoduše sečtou. Část rychlosti si ovšem vezme zařízení na svůj vlastní provoz, takže výsledná rychlost se bude pohybovat zhruba kolem 36 Mbit/s," uvedl produktový manažer Tomáš Minka.

Mobilní část přitom nový modem využije pouze tehdy, pokud by pevný internet na kvalitní připojení nestačil. Při běžném surfování na internetu tedy bude zařízení připojeno pouze přes fixní internet. Pokud ale bude chtít více členů domácnosti třeba sledovat video, zapojí modem do práce i svoji mobilní část.

Až 50krát rychlejší odesílání dat

Zařízení disponuje i dalšími výhodami. Díky kombinaci s mobilní technologií dokáže zrychlit odesílání dat až padesátinásobně. Navíc už nehrozí, že by překopnutý kabel odřízl zákazníka od internetu.

O2 bude nyní testovat několik měsíců hybridní řešení na několika desítkách vybraných zaměstnanců. Následně pilotní projekt vyhodnotí a v případě pozitivních výsledků bude uvažovat o brzkém zařazení do komerčního prodeje.

Pevný internet od O2 využívá aktuálně 795 000 zákazníků. Sítěmi 3G a 4G LTE pokrývá O2 aktuálně 95 procent obyvatel ČR. Do konce roku plánuje pokrýt 99 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám