Hlavní obsah

Seznam.cz nasadil Jalapeňo, webspam bude penalizovat

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz spustila v úterý vylepšenou verzi svého vyhledávání, která je nově schopna upřednostnit stránky s kvalitním, původním a informačně přínosným obsahem. Balík oprav nesoucí interní název Jalapeňo navíc umožní penalizovat tzv. webspam, díky čemuž se bude zobrazovat až na nižších pozicích.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz

Článek

„Na zkvalitňování vyhledávání pracujeme dlouhodobě. Děláme vše pro to, abychom lidem nabídli relevantní odpověď na první dobrou. Prostřednictvím nasazení balíku úprav, který interně nazýváme Jalapeňo, budeme v řazení výsledků vyhledávání zvýhodňovat stránky nesoucí kvalitní obsah. Za takový, zjednodušeně řečeno, považujeme původní autorský obsah, který uživateli poskytuje přidanou hodnotu v podobě např. informací či zábavy,“ popsal Radovan Šesták, produktový manažer služby.

Podle zástupců společnosti Seznam.cz se nasazené updaty projeví až u čtvrtiny hledání. To podle fulltextového týmu společnosti Seznam.cz povede k úpravě na první pozici u dvou procent hledání.

Na podezřelé stránky mohou upozornit i uživatelé

Webspam, který se v poslední době rozmáhá stále více, představuje účelově vytvořené stránky, jejichž cílem je vydělat na přesměrování či oklamání uživatele. Tvůrci takovýchto stránek se také velmi často snaží vydělat na prodeji odkazů a reklamního prostoru.

„Typickými příklady jsou obsahové farmy, weby agregující čistě PR články, MFA/MFM či doorway stránky,“ podotkl Šesták a dodal: „Připravujeme i další nasazení, které se detailněji zaměří na webové stránky používající nekalé optimalizační techniky, nejčastěji se potkáváme například s přeoptimalizovanými texty, nepřirozenými odkazy či nepřirozeným odkazovým profilem.“

Lidé přitom mohou sami upozornit na podezřelé stránky, pokud na ně narazí. Mohou tak učinit prostřednictvím formuláře pro zpětnou vazbu, případně připomínky zaslat na adresu jalapeno@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám