Hlavní obsah

Snímky polonahých dívek od zhrzených partnerů zaplavily český internet

Právo, Ludmila Žlábková

Desítky, možná stovky mladých dívek prožívají poslední týden doslova peklo. Po celé republice se jako mor rozšířily facebookové stránky nazvané Roztahovačky s přidáním konkrétní lokality, na které kdosi umisťuje jejich intimní snímky. Mnohdy je vyfotily samy pro svého přítele, ale nečekaly, že by byly někdy zveřejněny. A mezi zneužitými jsou i děvčata pod 15 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vzniklo to v Praze v posledních týdnech a brzy se to rozšířilo po celé republice. Ty fotky tam dávají nejčastěji ublížení kluci, se kterými se rozešla holka. Když spolu ještě chodili, nechaly se nafotit polonahé,“ řekla Právu patnáctiletá gymnazistka Marie z Hradce Králové.

„Někdy zneužívají i staré fotky. Moje spolužačka, dnes jí je šestnáct, tam našla tři roky starou fotku. Bohužel je to problém těch holek, když něco takového vůbec někomu poslaly. Ale nemyslím, že ten by měl právo to zveřejňovat,“ dodala gymnazistka Marie.

Každá z postižených řeší situaci po svém. „Máme tam hodně kamarádek. Byly z toho špatné. Spolužačka si zrušila i facebookový profil, protože jí začaly chodit nechutné zprávy. A my jsme nechtěly jen tak sedět a koukat, jak je to mrzí,“ vysvětlila třináctiletá dívka z jedné základní školy v Hradci Králové, proč se spolu s dalšími obrátila o pomoc.

Zjišťujeme nyní, zda došlo k naplnění jakéhokoliv trestného činu.
policejní mluvčí Ivana Ježková

„Nejdřív jsme se pokusily ty stránky zrušit a pak jsme zavolaly na linku bezpečí. Tam nám poradili, ať jdeme přímo na policii. Bylo to nepříjemné, ale jde o to, kdo promluví první. Pak už to bylo v pohodě, slíbili pomoc,“ svěřila se Právu školačka.

Královéhradecká krajská policejní mluvčí Ivana Ježková potvrdila, že se policisté touto záležitostí zabývají. „Zjišťujeme nyní, zda došlo k naplnění jakéhokoliv trestného činu,“ uvedla a zdůraznila, že nejdůležitější je prevence.

„Apelujeme na každého, a na děti obzvlášť, aby vždy zvážil, komu a jakou fotku posílá. Musí si uvědomit, že každá poskytnutá fotografie začne v tomto virtuálním prostředí žít vlastním životem. Dovedeme s mnoha věcmi poradit, můžeme iniciovat zablokování stránky, ale to neznamená, že osobní fotografie zmizí. Kdykoli a kdekoli se opět může objevit,“ zdůraznila varování Ježková.

Zamilované dívky si podle ní často neuvědomují, že může přijít rozchod a zhrzený chlapec se pomstí vyvěšením kompromitující fotografie na sociální sítě.

„S dětmi toto téma probírám už v 5. třídě. Oproti šikaně je podle mne ta internetová horší. Když někoho chcete šikanovat, už musíte být trochu ‚hrdina‘. Ale u kyberšikany přijdete domů, schováte se za počítač a můžete ubližovat všem, i o sto kilo těžším nepřátelům. A během dne nebo i hodiny dokážete ublížit tak, že vaše oběť skončí s psychickými poruchami nebo myšlenkami na sebevraždu,“ varuje Renáta Šafářová, pedagožka a metodička prevence kriminality na základní škole Pouchov v Hradci Králové.

Nevědí, s kým si píšou

Ohroženy jsou přitom stále nižší věkové kategorie dětí. „Stalo se mi, že mi holčička ze 3. třídy poslala žádost o přátelství na Facebooku. V šesté sedmé třídě mají své profily prakticky všichni,“ pokračovala Šafářová a upozornila na další nebezpečí. Rodiče si neuvědomují, jak jsou sociální sítě pro jejich potomky důležité.

„Když Facebook zakážete, dítě v pubertě má pocit, že přichází o přátele, o kolektiv. Také skutečnost, že rodič pronikne na jejich profil, berou jako zásah do soukromí. Zažila jsem, jak to třináctiletou dívku zasáhlo tak, že matka měla strach, že dítě skočí pod vlak,“ dodala učitelka.

Odstrašující film varuje před nástrahami internetu

Společnost Seznam.cz natočila informačně-preventivní film Seznam se bezpečně!, který upozorňuje na rizika spojená s anonymitou na internetu. Velkým problémem, zvlášť v dnešní době sociálních sítí, je množství údajů, které o sobě lidé někdy bezmyšlenkovitě na internetu zveřejňují.

Celý film je postavený na reálných příbězích. V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Děti ve virtuálním prostředí prožívají lásky, scházejí se, rozcházejí, a přitom někdy možná ani nevědí, s kým si píšou. „Minulý týden jsme přijali oznámení otce, že jeho 11letá dcera se mohla stát obětí kyberkriminality. Komunikovala s neznámým mužem a vzájemně si přeposlali fotografie a on po ní chtěl další s výhrůžkou, že pokud nepošle nebo nebude uspokojený, tyto zveřejní na internetu,“ potvrdila tuto skutečnost policejní mluvčí Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám