Hlavní obsah

Had protéká počítačovými sítěmi, experti mluví o nejodolnější hrozbě

Bezpečnostní experti odhalili novou kybernetickou hrozbu nazývanou Snake (Had). Jde o špionážní virus, který zamořil ukrajinské počítačové sítě. Doposud byly oznámeny více než dvě desítky nasazení tohoto nezvaného návštěvníka. Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na společnost BAE Systems, která se na kybernetickou špionáž specializuje.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Podle BAE Systems je virus Snake "jednou z nejsofistikovanějších a nejodolnějších hrozeb, jakou zkoumáme". Poprvé se přitom objevil už v roce 2006, ale vypadá to, že od roku 2013 je nasazován poměrně agresivněji.

Z 56 případů jeho nasazení ve světě od roku 2010 jich 44 bylo zaznamenáno jen za loňský rok. Hlavním cílem je přitom Ukrajina, kde se objevil 22krát, z toho 14krát od začátku letošního roku, kdy krize v zemi kulminovala a vyústila v pád prezidenta Viktora Janukovyče.

Experti z BAE Systems uvedli, že je virus aktivován v průběhu pracovního týdne a v souladu s moskevským časovým pásmem. Díky viru se ti, kteří ho používají, dostávají do téměř celých počítačových systémů, které jsou infiltrovány. Jeho schopnost být deaktivován po celé dny výrazně komplikuje práci při jeho hledání.

Podle sobotního vydání listu Financial Times pronikl virus do počítačových systémů kyjevské vlády a řady významných ukrajinských organizací. Podle odborníků se Snake podobá Stuxnetu, počítačovému viru, který napadl v roce 2010 íránský jaderný program a z něhož Teherán obvinil Izrael a USA.

Počet ideologických útoků roste

Již v polovině tohoto týdne list The New York Times informoval o tom, že konflikty na Ukrajině se přelévají také do virtuálního světa. Válčit mezi sebou začali počítačoví piráti, kteří využívají útoky typu Distributed Denial of Service (DDoS).

Tyto nájezdy kyberzločinců jsou směrovány nejčastěji na zpravodajské servery protistran. Tyto nájezdy mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Objevují se ale také sofistikovanější útoky, při kterých se hackerům podaří prolomit zabezpečení internetových stránek. V nejméně jednom případě se jim úspěšně podařilo zneužít internetovou stránku Kremlem financované zpravodajské sítě Russia Today.

V titulcích a článcích slovo "Rusko" nahradilo slovo "nacisté". Jeden z titulků pak například zněl: "Putin: Nacističtí obyvatelé, vojáci jsou ohrožováni na Ukrajině, potřebují ochranu ozbrojených sil." [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám