Hlavní obsah

Další bitcoinová banka končí. Škody jdou do miliónů

Po uzavření jedné z největších světových burz s kybernetickou měnou bitcoin Mt. Gox se do problémů nyní dostala banka Flexcoin, která podle vyjádření zástupců firmy přišla při hackerském útoku o bitcoiny v hodnotě 600 000 dolarů (12 miliónů Kč). Krach obou společností podle agentury AP pravděpodobně vyvolá další pochybnosti o tom, zda se bitcoin může prosadit jako alternativní měna.

Foto: Profimedia.cz

Logo bitcoinu

Článek

Zástupci Flexcoinu o ukončení provozu informovali na internetových stránkách. „Nemáme prostředky ani majetek, abychom se dostali z této ztráty. Proto musíme okamžitě zavřít dveře,“ uvedli. Na vyšetřování útoku již prý Flexcoin spolupracuje s odpovědnými úřady.

I tak je ale investice pro většinu lidí spíše nevratná, pokud se tedy nepodaří dopadnout kybernetické útočníky. Stejně jako u jiných virtuálních měn vklady střadatelů nebyly pojištěny, a tak nebudou nijak nahrazovány. Ke krádeži 896 bitcoinů z internetového sejfu mělo dojít v neděli.

Všechny bitcoiny odcizeny nebyly

Ke všem bitcoinům se nicméně útočníci nedostali. Kolik virtuálních mincí se podařilo zachránit, však zástupci Flexcoinu neupřesnili. Nicméně podotkli, že je všechny vrátí právoplatným majitelům.

Kvůli útoku skončila také bitcoinová burza Mt. Gox. Na konci února ji postihlo několik technických problémů a poté zastavila výběry kvůli údajné hrozbě podvodů při transakcích s bitcoiny. V médiích se objevily zprávy o tom, že se burze ztratilo více než 740 000 bitcoinů. Cena jednoho bitcoinu se v úterý podle agentury AP pohybovala kolem 470 dolarů (zhruba 9300 Kč). [celá zpráva]

Neregulované virtuální měny představují velké riziko.
Evropský bankovní úřad

Zda byly ukradeny, nebo zpronevěřeny, zpráva neuvádí. Generální ředitel Mt. Gox Mark Karpeles nicméně bez bližšího vysvětlení rezignoval minulý týden v neděli na svou funkci ve správní radě Bitcoin Foundantion.

Problémy se směnárnami bitcoinů se objevují pravidelně. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám