Hlavní obsah

Obří bitcoinová burza skončila, lidé přijdou o peníze

Jedna z největších světových burz s kybernetickou měnou bitcoin byla vyřazena z provozu. Stránky jsou nefunkční, žádné hlášení o chybách se však nezobrazuje, upozornila agentura Reuters. Peníze střadatelů jsou s největší pravděpodobností nenávratně pryč. I kvůli tomu se šest dalších velkých bitcoinových burz od Mt. Gox distancovalo.

Foto: Profimedia.cz

Logo bitcoinů

Článek

Mt. Gox je jakýmsi druhem specializované směnárny na bázi burzy, která umožňuje koupit nebo prodat bitcoiny za dolary a další měny. Burzu nedávno postihlo několik technických problémů, kvůli kterým následně zastavila i veškeré výběry. Tehdy to zdůvodňovala „neobvyklou aktivitou“. Tento krok způsobil prudký pokles měny.

Zpráva, která se objevila na internetu a odvolává se na vnitřní dokumenty Mt. Gox, uvádí, že burze se ztratilo více než 740 tisíc bitcoinů, píše AP. Zda byly ukradeny, nebo zpronevěřeny, zpráva neuvádí.

Pokud je informace pravdivá, byla by to pro digitální měnu rána. Příznivci měny totiž tvrdí, že díky šifrování je měna imunní vůči krádežím a padělání.

Toto tragické porušení důvěry uživatelů Mt. Gox je výsledkem akce jedné firmy a neodráží odolnost nebo hodnotu bitcoinu.
prohlášení bitcoinových burz

Zástupci Mt. Gox navíc přestali s uživateli zcela komunikovat a ze svého účtu na Twitteru smazali všechny zprávy. V Mt. Gox nebyl v úterý k zastižení nikdo, kdo by se k situaci vyjádřil, napsala agentura Reuters.

„Toto tragické porušení důvěry uživatelů Mt. Gox je výsledkem akce jedné firmy a neodráží odolnost nebo hodnotu bitcoinu a celého odvětví digitální měny," uvedly v prohlášení další burzy – Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain a Circle.

„Stejně jako u každého jiného odvětví jsou i zde špatní herci, kteří musí být odstraněni, a to je to, co vidíme dnes. Mt. Gox potvrdil své problémy při soukromém jednání s dalšími členy bitcoinové komunity,“ píše se v prohlášení.

Ředitel rezignoval

Generální ředitel Mt. Gox Mark Karpeles rezignoval v neděli na svou funkci ve správní radě Bitcoin Foundantion. Burza se sídlem v Tokiu byla zakládajícím členem a měla jednoho ze tří volených představitelů ve správní radě Bitcoin Foundantion, která má na starosti chránit a podporovat používání digitální měny.

Problémy se směnárnami bitcoinů se objevují pravidelně. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám