Hlavní obsah

Velká e-mailová krádež se týkala i Čechů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na začátku týdne německý Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) oznámil, že odhalil krádež přístupových dat k 16 miliónům e-mailových účtů. Podle prvních informací se měla velká e-mailová krádež týkat z drtivé většiny pouze Němců, jak se ale nyní ukázalo, mezi postiženými uživateli je také nejméně 138 Čechů. Upozornil na to Národní bezpečnostní tým CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Můžeme potvrdit, že se útok v malém množství týkal i uživatelů v České republice. Od rakouského týmu CERT.AT jsme včera odpoledne (ve středu, pozn. red.) obdrželi seznam 138 uživatelských jmen a hesel k e-mailovým schránkám uživatelů v České republice,“ řekl Novinkám bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT.

Podle něj je mezi kompromitovanými adresami také značné množství firemních e-mailů. „Nyní pracujeme na distribuci potřebných informací směrem k poskytovatelům, v jejichž sítích se nacházejí e-mailové servery, na nichž jsou provozovány napadené účty. Tyto poskytovatele požádáme o distribuci informací směrem k jejich zákazníkům,“ konstatoval Bašta.

Podle něj bohužel bezpečnostní tým CSIRT nemůže kontaktovat držitele e-mailových adres přímo. „Protože existuje riziko, že by jim určená zpráva mohla být zachycena útočníky, kteří mají do schránky přístup,“ uzavřel bezpečnostní analytik týmu CSIRT.

BSI již začátkem týdne spustil speciální webové stránky, kde si uživatelé mohou ověřit, zda byl jejich e-mailový účet kompromitován. Německé stránky, na kterých stačí ve spodní části vyplnit svůj e-mail a kliknout na tlačítko überprůfung starten (spustit kontrolu), naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám