Hlavní obsah

Přestupná sekunda způsobila internetový chaos

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá minuta trvá přesně 60 sekund. To je poučka, kterou se řídí každý počítačový systém na světě. Když v sobotu v noci časoměřiči přidali jednu sekundu navíc, aby dorovnali přesný čas, nastal na internetu chaos. Řada serverů se zhroutila, upozornil server Daily Mail.

Foto: Novinky

Článek

Řada internetových serverů využívá k nastavení času takzvaný Síťový časový protokol (Network Time Protocol; NTP), prostřednictvím kterého pravidelně kontrolují přesný čas (Coordinated Universal Time – UTC). Když ale v sobotu čas o jedinou sekundu neseděl, některé systémy vypsaly chybu a zhroutily se.

Řeč ale přitom není jen o malých serverech. S přestupnou sekundou se nedokázaly vyrovnat ani známé servery, jako je například Reddit, Gawker, StumbleUpon, Yelp, Foursquare či LinkedIn. Ty byly podle Daily Mailu nedostupné ještě v neděli ráno.

Foto: Profimedia.cz

Atomové hodiny měřící čas na základě oscilací v atomu cesia 133 v Národní fyzikální laboratoři v britském Teddingtonu

Přesný čas na Zemi je měřen pomocí atomových hodin. Aby se udržela synchronizace mezi ním a rotací naší planety, musí se čas od času den prodloužit o jednu sekundu. Někdy totiž trvá působením Slunce, Měsíce či přílivu a odlivu, že se Země otočí okolo své osy o několik milisekund dříve nebo později.

Vědci přidávají sekundu navíc zhruba jednou za rok a půl, buď 30. června nebo 31. prosince. A to tehdy, když odchylka dosáhne 0,9 sekundy. To ale dělá problémy v digitálních systémech zabezpečujících například navigaci, komunikační systémy, ale i finanční služby či letovou kontrolu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám