Hlavní obsah

Nový Megaupload roste v Rusku, piráti tam přesouvají kradené filmy i seriály

Novinky, mif

Zavření serveru Megaupload udělalo čáru přes rozpočet pirátům, kteří na internetu šíří nelegální kopie filmů a seriálů. Další servery se zalekly stíhání zaměstnanců Megauploadu a ze strachu začaly hromadně mazat autorsky chráněná díla. Pirátům však netrvalo dlouho a našli si nové místo, kam mohou nelegální obsah nahrávat – v Rusku.

Foto: mif, Novinky

Služba MöeVideo

Článek

Nekompromisně mazat všechen autorsky chráněný obsah začaly servery Videobb a Videozer na začátku minulého týdne. A to nejen filmy a seriály, které jim lidé nahlásili jako nelegální, jak tomu bylo před uzavřením serveru Megaupload, ale skutečně všechny nelegální kopie, na něž administrátoři narazili.

Populární server UploadBox se zachoval ještě radikálněji. Aby se vyhnul pletkám se zákonem, smazal v pondělí všechna uživatelská data a nahrávání nových lidem neumožnil. Služba zkrátka skončila a nyní přežívají jako pohrobek už jen samotné webové stránky.

Sdílení dat na pokraji zániku? Ani omylem…

Na chvíli to tedy mohlo vypadat, že nelegální sdílení dat on-line je na pokraji zániku, alespoň v té formě, v jaké jsme ho znali doposud. Několik dní se dokonce na některých tuzemských i zahraničních webech neobjevovaly nové ukradené kopie filmů a seriálů.

Nakonec piráti ale našli servery v Rusku, které jsou schopné utáhnout velký zájem uživatelů, a nelegální kopie dat na ně začali nahrávat snad ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. Provozovatelé služby MöeVideo si tak mohou mnout ruce, kolik peněz na reklamě vydělají při neustále se zvyšujícím počtu návštěvníků.

Otázkou je, jak dlouho bude trvat, než na server MöeVideo, který začal fungovat teprve loni, zareagují ochránci autorských práv. Ti mají ale nyní společně s bezpečnostními experty z celého světa úplně jiné problémy, musí neustále čelit hackerským útokům, které mají být odplatou za omezování svobody internetu – tak hackeři totiž vnímají zablokování největšího serveru pro sdílení dat na internetu.

Ideologických útoků bude přibývat

Podle bezpečnostních expertů je reakce hnutí Anonymous na zavření serveru Megaupload jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Více než dříve budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. V roce 2012 dojde také k ukázkovým akcím v oblasti kybernetické války. Hlavním cílem zatím bude spíše testovat možnosti těchto útoků. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní bude třeba uvědomit si i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména proti rozvodným sítím,“ konstatovala mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Anketa

Koukáte na nelegální filmy a seriály na internetu?
Ano, pravidelně.
81,7 %
Ano, ale jen příležitostně.
9,9 %
Ne, raději si film nebo seriál koupím.
3 %
Ne, sleduji jen televizi.
5,4 %
Celkem hlasovalo 12345 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám