Hlavní obsah

Nad světem visí hrozba kyberválky, varuje expert

Právo, znk

Planetě hrozí kybernetické teroristické útoky s „katastrofickými důsledky“, které by mohly přerůst ve světovou válku. Myslí si to jeden z bezpečnostních expertů, jehož citovala stanice SkyNews.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nechci o tom mluvit ani na to myslet. Ale jsme velmi blízko kyberterorismu. Možná už internetoví zločinci prodali své služby teroristům,“ prohlásil ruský odborník Eugene Kaspersky na okraj londýnské konference o kybernetické bezpečnosti. „Známe už kyberšpionáž, kyberzločiny a případy kyberútoků politických aktivistů. Brzy budeme čelit i kyberterorismu,“ dodal.

V říjnu vyšlo najevo, že evropské firmy působící v jaderném průmyslu a jiných klíčových odvětvích se v minulých měsících staly terčem útoku nového počítačového viru zvaného Duqu, shromažďujícího citlivá data.

Tento týden pak byly zveřejněny detaily o počítačovém programu Nitro určeném k poškození počítačových sítí chemických a jiných společností pracujících pro ministerstva obrany v USA, Británii a Bangladéši. Podobné ataky se stávají stále častějšími, a proto se mnozí odborníci domnívají, že brzy zasáhnou i klíčové státní infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám