Hlavní obsah

Každý šestý mobilní telefon obsahuje nebezpečnou bakterii e.coli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní telefony jsou často spojovány s nebezpečím záření. Nyní se ale ukazuje, že jsou navíc domovem bakterie Escherichia coli. Na vině jsou v tomto případě ovšem jen a jen jejich majitelé. Podle britské studie jsou totiž příliš líní na to, aby si pořádně myli ruce.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie na mobilním telefonu mohou být nebezpečné.

Článek

Devět z deseti mobilních telefonů obsahuje na povrchu nějakou bakterii, mezi nimi je i E.coli, která byla zodpovědná za početná červnová úmrtí v Německu či Staphylococcus aureus, kmen, který je lépe známý jako MRSA.

Vědci z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny sebrali 390 vzorků bakterií z rukou a telefonů lidí z 12 měst po celé Británii. Výsledek je šokující - celkem 92 procent mobilních telefonů a 82 procent testovaných rukou obsahovalo nějaké stopy bakterií.

I když 95 procent účastníků tvrdilo, že si myjí ruce mýdlem kdykoliv to jde, asi 16 procent lidí mělo na rukou a telefonech E.coli, která se přenáší stolicí a způsobuje střevní potíže.

Asi 31 procent z rukou a 25 procent telefonů bylo pokryto takzvaným zlatým stafylokokem (Staphylococcus aureus), který se sice přirozeně vyskytuje v naší kůži, ale může být nebezpečný, pokud se přenáší mezi lidmi, zejména těmi se slabým imunitním systémem.

Bakterie v mobilu snadno přežijí

Ze zjištění vědců vyplývá, že si mnoho lidí stále nemyje ruce správně, zvlášť po návštěvě toalety.

Jakmile se bakterie dostanou do mobilního telefonu, snadno zde přežijí, a to díky tomu, že se povrch těžko čistí, často se zahřeje, když se používá zařízení, a když mluvíme do přijímače, často se se slinami dostanou na povrch bílkoviny.

Z povrchu telefonu se bakterie mohou přenášet zpět na naše ruce, na naše uši a na náš obličej. Pokud se poškrábeme nebo máme v těchto místech otevřenou ranku, můžeme se nakazit my nebo lidé, kteří si od nás telefon půjčí.

"Zjistili jsme, že existuje přímé spojení mezi tím, jak špinavé byly ruce a jak špinavý byl telefon... Pokud by si lidé správně myli ruce, tato přímá úměra by neexistovala, " řekl vedoucí studie Ron Cutler, který tvrdí, že některé přístroje se bakteriemi doslova hemžily.

"Doufám, že pomyšlení na to, že mám na rukou či na telefonu E. coli, lidi povzbudí k tomu, aby se o sebe více v koupelně starali. Mytí rukou mýdlem je tak jednoduchá věc, ale není pochyb o tom, že zachraňuje životy," doplnil Cutler.

STEC
Escherichia coli je běžnou součástí střevní flóry lidí i zvířat. Určité kmeny ale produkují toxiny. Kmeny STEC produkují shiga toxin. EHEC, která zabíjela v Německu, je zase enterohemoragický kmen, vyvolávající krvavé průjmy, které mohou vyústit v selhání ledvin. Existuje několik kmenů STEC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám