Hlavní obsah

Úspěšná kampaň: Seznam se bezpečně bude mít svůj druhý díl

Novinky, Václav Lang

První díl informačně-preventivního filmu Seznam se bezpečně, který připravil Seznam.cz, se setkal s velkým úspěchem. Pojednává o nástrahách, které se mohou skrývat na internetu, zejména pak během seznamování s neznámými lidmi. Vzhledem k nárůstu internetové kriminality se tvůrci projektu rozhodli pro jeho pokračování.

Článek

První díl filmu Seznam se bezpečně zhlédlo na internetu přes milión lidí. Snímek byl rozeslán do více než čtyř tisíc škol, kde v rámci preventivního projektu organizoval Seznam informační besedy. Děti, ale i jejich rodiče nebo učitelé, se tak dozvěděli, jaká rizika internet skýtá.

800 dětí diskutovalo se Seznamem o bezpečnosti na internetu Video: Novinky

„Všichni chápeme, že chybí prevence,“ podotkl šéf ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl. „Z preventivních akcí, které jsme dělali společně se Seznamem, bylo jasné, že nejen děti ale ani pedagogové a rodiče neznají jejich a svoji trestní odpovědnost, nevidí míru ohrožení, která hrozí,“ řekl.

Základem je informovanost

Pořádání preventivních besed na školách přivítal například ředitel gymnázia Dr. Emila Holuba Milan Hrdlička. "Překvapila mě skutečnost, že se žáci ještě dlouho po této besedě dotazovali na podrobnosti a na veškerá rizika, která internet má," řekl ředitel, překvapený vysokým zájmem dětí. Stejně jako další oslovené osobnosti přikládá zásadní význam informovanosti veřejnosti.

„Každý den se setkávám s tím, jaká nebezpečí hrozí v síti internet při komunikaci jednotlivých lidí. Často docházíme k tomu, že si lidé neuvědomovali, jaké riziko jim hrozí, a kdyby jej znali, dali by si daleko větší pozor a nemuselo se to stát,“ řekl vedoucí Odboru informační kriminality policejního prezidia Karel Kuchařík.

Jeho slova potvrdila i dívka, která se stala obětí násilníka. "Sama jsem byla napadena pedofilem, a proto si myslím, že se o tom málo mluví, že o tom málokdo ví," svěřila se Monika. "Jak učitelům, tak dětem a dospělým by se to mělo víc přiblížit," dodala.

U počítače může číhat větší nebezpečí než na ulici

„Všechno má svoje plusy i mínusy,“ podotkla zpěvačka Ewa Farna. Podle ní je jedním z největších rizik na internetu anonymita a možnost libovolně si přizpůsobit vlastní identitu. „Působí to velké nebezpečí obzvláště pro teenagery, kteří si po internetu domluví schůzku, pak se s tím člověkem setkají a zjistí, že mu není 15, že to není fajn milý kluk.“

Velkým problémem je zvlášť v dnešní době sociálních sítí množství údajů, které o sobě lidé někdy bezmyšlenkovitě na internetu zveřejňují. „Sledujeme, že děti jsou hlavně na sociálních sítích schopny pustit nejenom svou fotku, ale i osobní informace, jako je adresa, věk a další intimity, a neuvědomují si, jaká rizika s tím jsou spojena,“ varovala ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Seznam.cz varuje: na internetu na děti číhají pedofilovéVideo: Novinky

Není žádnou novinkou, že vysedávání u počítače a brouzdání po internetu je v současnosti obvyklou činností u stále mladších dětí. „Děti tráví v posledních letech stále více a více času u počítačů a rodiče si neuvědomují, že se mnohdy děti ocitají v daleko nebezpečnějších situacích u počítače než třeba při hře na ulici,“ upozornila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková.

Důležitá proto není informovanost pouze dětí, ale i jejich okolí. „Prevenci musíme hledat primárně v domovech dětí, protože dítě má tisíc a jednu možnost, jak k takové věci přistoupit. To je ten nový svět. A my se musíme naučit se s ním vyrovnat tak, aby nám tento svět nezpůsobil u našich dětí neštěstí,“ prohlásil pražský primátor a lékař Bohuslav Svoboda.

Nový trend: děti se samy nabízejí

Aktuální čísla bohužel dokládají, že se internetová kriminalita navzdory snahám o prevenci s rozvojem moderních technologií znásobila. „Situace se od té doby, co projekt vznikl, výrazně změnila,“ upozornil autor filmu Mirek Vaňura. „Bohužel k horšímu.“ Zatímco v roce 2006 bylo na seznamovacím portálu lidé.cz hlášeno 833 případů kyberšikany, o čtyři roky později už to bylo podle něj přes šest tisíc případů.

Foto: Profimedia.cz

To potvrzuje i produktový manažer Seznamu Martin Kožíšek, který upozornil na nový trend: „Na internetu dnes není jen poptávka po dětech. Děti se samy nabízejí, znají svoji cenu, chodí do obchodních center na schůzky, kde si vydělávají na oblečení a další věci.“

Proto se Seznam rozhodl vytvořit druhý díl preventivního snímku. „Už teď nám zůstává rozum stát nad tím, co všechno ve filmu uvidíte,“ nastínil tvůrce filmu Mirek Vaňura. „Ale nemáme ani stín pochybností o tom, jak moc je důležité vědět, co všechno se na internetu může stát a co se taky doopravdy děje.“

Desatero bezpečného internetu podle Seznamu
1.Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
2.Neposílej nikomu, koho neznáš svou fotografii a už vůbec ne intimní.
3.Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
4.Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
5.Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
6.Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
7.Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
8.Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
9.Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
10.Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Reklama

Výběr článků

Načítám