Hlavní obsah

Budoucnost televizorů vidí výrobci v trojrozměrném obrazu

Las Vegas

Výrobci televizorů sázejí na přístroje s trojrozměrným obrazem, podle finančního trhu a analytiků je ale na investice do takových technologií ještě brzy. Tento týden se na největší světové výstavě spotřební elektroniky (CES) chystají své přístroje 3D předvést mimo jiné Sony, Panasonic, LG Electronics a Samsung Electronics, napsala agentura Reuters.

Článek

Výrobci se spoléhají na to, že jim 3D televize budou zvyšovat tržby, a proto se první přístroje chystají uvést na americkém trhu již v polovině letošního roku. Podle některých hlasů by prohloubení obrazu mohlo být pro odvětví podobným skokem jako přechod z černobílé televize na barevnou.

Investoři si ale myslí, že je na utrácení za 3D televizory příliš brzy. Analytik japonské společnosti Ichiyoshi Investment Management například připomíná, že trvalo celou dekádu, než cena barevných televizorů klesla v USA tak nízko, aby byla pro lidi přijatelná.

Analytici také připomínají, že si mnozí spotřebitelé právě pořídili nové televizory s vysokým rozlišením obrazu, a proto nebudou ochotni utrácet za další novoty v krátké době.

Na trhu je zatím málo přístrojů s 3D obrazem. Televizor s úhlopříčkou 107 centimetrů stojí kolem tisícovky dolarů (18 350 Kč). Dva tisíce dolarů pak stojí přístroj o 127 centimetrech, napsala agentura Reuters.  

Budoucnost třetího rozměru je v unikátních kulatých displejích

Stejně jako nahradily LCD monitory neohrabané CRT obrazovky, v blízké budoucnosti čeká podle odhadů analytiků sféru displejů a televizorů nová revoluce - trojrozměrný obraz. Firmy po celém světě už nyní pracují na nových technologiích, které by člověka dokázaly daleko více vtáhnout do děje hry nebo filmu. Novinkou na poli monitorů je unikátní kulatý displej, který nastiňuje, jakým směrem se bude ubírat budoucnost. [celá zpráva]

FOTO: Novinky

Obyčejné televizory brzy nahradí 3D obrazovky

Už příští rok na jaře se dočkáme možnosti pořídit si do domácnosti televizor, který bude schopen reprodukovat trojrozměrný filmový obraz. Technologie v plném rozlišení jednoduše označená 3D Full HD. Do pohodlí domova se tak dostane fascinující filmová technologie, která je v současnosti u nás dostupná jen ve speciálních digitálních kinech.

Vývoj televizorů se nezastavil u plochých obrazovek, rozlišení Full HD ani LED podsvícení. Horkou novinkou pro náročné diváky jsou čerstvě představené ploché televizory s Full HD rozlišením, které podporují zobrazovací trojrozměrnou technologii, známou u nás předtím jen z kino technologie IMAX či nedávno rozšířeného promítání v sálech 3Digital u Palace Cinemas.

S takovým řešením přichází společnost Panasonic, která uvádí komplexní řešení od kamery až po televizi. Televize jsou založeny na speciální technologii, která zpracovává levou i pravou stranu obrazu odděleně a tím, že lidské oko vidí pokaždé jiný obraz, vytváří si člověk dojem 3D efektu. Dech beroucí vtažení do děje filmu už tak nebude možné jen v sedačkách kin. Aby byl obraz jasný a čistý, musí podporu očím dodat speciální 3D brýle neoddělitelně příslušící vždy k danému televizoru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám