Hlavní obsah

Počítačoví piráti přišli na nový způsob, jak nelegálně stahovat hudbu a filmy

Novinky, Miloslav Fišer

Počítačoví piráti vymysleli nový způsob, jak mohou z internetu stahovat nelegální kopie filmů, hudby, her a programů. Celý systém funguje na podobném principu, jako když se lidé snaží nelegální soubory stahovat pomocí torrentů, ale ochránci autorských práv nebudou mít prakticky žádnou šanci, vysledovat po internetu hříšníky, ani přijít na to, že se jedná o nelegální kopie. Upozornil na to magazín TorrentFreak.

Foto: Archiv, Právo

Při nahrávání souboru si přitom server neukládá unikátní IP adresu, kterou má každý uživatel internetu.

Článek

Nové internetové stránky Torrage.com jsou obdobou slavného serveru Pirate Bay, pomocí něhož uživatelé stahují milióny nelegálních dat. V případě Pirate Bay samotný server neobsahuje žádná data s ochrannými právy, ale pouze odkazuje na to, kde uživatelé mohou nelegální soubory najít.

Přestože server Pirate Bay žádné nelegální soubory neobsahoval, soudce rozhodl o vině jeho čtyř zakladatelů a odsoudil je k ročnímu odnětí svobody a pokutě 30 miliónů švédských korun (72 miliónů Kč), jako odškodnění filmovým, hudebním a softwarovým společnostem. 

Nový server nahrává počítačovým pirátům

Případné problémy s justicí by měl počítačovým pirátům podle magazínu TorrentFreak vyřešit právě nový server Torrage.com. Na něm mohou lidé ukládat libovolná data, ať už fotky z letní dovolené, nebo nelegální data. Samotná data si z webu ale stáhnete pouze v případě, že znáte přesný název torrentu.

Název torrentu přitom není stejný jako název souboru, ale vychází z takzvaného hashe souboru. „Pokud si tedy například budete chtít stáhnout volně dostupné DVD s linuxovou distribucí Slackware 12.2, bude název souboru 640FE84C613C17F663551D218689A64E8AEBEABE.torrent,“ píše se na stránkách Torrage.com.

Piráty nemůže policie prakticky vyhledat

Díky tomu se soubor na webu prakticky nedá vyhledat a je potřeba mít jeho přesný název. Ten si mohou jednoduše lidé vyměňovat například pomocí nejrůznějších internetových fór. Podobným způsobem funguje také česká warezová scéna, která je již dlouhou dobu trnem v oku filmových i hudebních studií a softwarových firem. 

Při nahrávání souboru si přitom server neukládá unikátní IP adresu, kterou má každý uživatel internetu. To by mělo policii a ochráncům autorských práv prakticky znemožnit zjistit, kdo na internet soubor nahrál.  

Provozovatelé nového serveru navíc sami nevědí, co lidé na internet ukládají - a zda jsou jejich data legální či nikoliv. A tak při případných soudních sporech nemohou nést zodpovědnost za to, že na serveru byla uložena data chráněná autorským zákonem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám